Sprutgurka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sprutgurka
Ecballium elaterium1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Gurkordningen
Cucurbitales
Familj Gurkväxter
Cucurbitaceae
Släkte Sprutgurkesläktet
Ecballium
Art Sprutgurka
E. elaterium
Vetenskapligt namn
§ Ecballium elaterium
Auktor (L.), A.Rich. 1824[1]
Hitta fler artiklar om växter med

Sprutgurka (Ecballium elaterium) är en monotypisk art i sprutgurkesläktet Ecballium, det vill säga den enda arten i släktet. Släktet ingår i familjen gurkväxter. Den är en ettårig krypande ört. Växten växer naturligt i medelhavsområdet. Karaktäristiskt för växten är att frukten flyger iväg och sprutar ut frön och fruktsaft när den är mogen. Blommorna är gulvita. Växten används ibland som medicinalväxt.

Spridningsmekanism[redigera | redigera wikitext]

Sprutgurkans elliptiska frukt har ett fruktkött (endokarp) vars celler innehåller glykosiden elaterinidin i så stor mängd att ett mycket högt osmotiskt tryck uppstår (ungefär 27 atm), varvid en stor spänning uppstår i den elastiska fruktväggen. Vid fruktens fäste utbildas ett abskissionslager och när trycket i frukten blir för högt brister detta så att frukten lossnar. Fruktköttet med frön sprutar då med stor kraft ut genom det uppkomna hålet.[2] Fröna kan skjutas i väg tre till sex meter från plantan.[3]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beskrevs som Momordica elaterium av Linné i Species plantarum 1753. Flyttades till eget släkte 1824 av Richard i Dictionnaire Classique d'Histoire Naturelle (6: 19). Se även Ecballium elateriumIPNI.
  2. ^ T.T. Kozlowski (red.), 2012, Seed Biology: Importance, Development, and Germination, Volym 1, sid. 196 - 197. ISBN 9780323150675.
  3. ^ Squirting cucumber på Encyclopædia Britannica.