Sprutgurka

Från Wikipedia
Sprutgurka
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningGurkordningen
Cucurbitales
FamiljGurkväxter
Cucurbitaceae
SläkteSprutgurkesläktet
Ecballium
ArtSprutgurka
E. elaterium
Vetenskapligt namn
§ Ecballium elaterium
Auktor(L.), A.Rich. 1824[1]

Sprutgurka (Ecballium elaterium) är en monotypisk art i sprutgurkesläktet Ecballium, det vill säga den enda arten i släktet. Släktet ingår i familjen gurkväxter. Den är en ettårig krypande ört. Växten växer naturligt i medelhavsområdet. Karaktäristiskt för växten är att frukten flyger iväg och sprutar ut frön och fruktsaft när den är mogen. Blommorna är gulvita. Växten används ibland som medicinalväxt.

Spridningsmekanism[redigera | redigera wikitext]

Sprutgurkans elliptiska frukt har ett fruktkött (endokarp) vars celler innehåller glykosiden elaterinidin i så stor mängd att ett mycket högt osmotiskt tryck uppstår (ungefär 27 atm), varvid en stor spänning uppstår i den elastiska fruktväggen. Vid fruktens fäste utbildas ett abskissionslager och när trycket i frukten blir för högt brister detta så att frukten lossnar. Fruktköttet med frön sprutar då med stor kraft ut genom det uppkomna hålet.[2] Fröna kan skjutas i väg tre till sex meter från plantan.[3]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beskrevs som Momordica elaterium av Linné i Species plantarum 1753. Flyttades till eget släkte 1824 av Richard i Dictionnaire Classique d'Histoire Naturelle (6: 19). Se även Ecballium elateriumIPNI.
  2. ^ T.T. Kozlowski (red.), 2012, Seed Biology: Importance, Development, and Germination, Volym 1, sid. 196 - 197. ISBN 9780323150675.
  3. ^ Squirting cucumber på Encyclopædia Britannica.