Större paradisfågel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Större paradisfågel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Paradisaea apoda -Bali Bird Park-6.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Paradisfåglar
Paradisaeidae
Släkte Egentliga paradisfåglar
Paradisaea
Art Större paradisfågel
P. apoda
Vetenskapligt namn
§ Paradisaea apoda
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Större paradisfågel (Paradisaea apoda) är en stor, upp till 43 centimeter lång brun paradisfågel med gul hjässa, mörkgrön hals och svartbrunt bröst. Hanen är utsmyckad med stora gula sidoplymer och ett par långa stjärtfjädrar. Honan är mörkbrun.

Arten är den största inom släktet Paradisaea och lever i skogar på slätter och berg i sydvästra Nya Guinea och Aru i Indonesien. Den livnär sig huvudsakligen på frukter, frön och små insekter. En mindre population introducerades på ön Little Tobago i Västindien av sir William Ingram 1909-1912. Detta var ett försök att rädda arten undan utrotning, då den utsattes för intensiv jakt för sina plymers skull. Denna introducerade population fanns kvar fram till 1950-talet, men är sannolikt numera utdöd.

Carl von Linné gav arten namnet Paradisaea apoda, vilket betyder "benlös paradisfågel", då de tidiga exemplar som nådde Europa hade preparerats och berövats sina ben, vilket gav upphov till en myt om vackra besökare från paradiset som flöt omkring i luften utan att någonsin vidröra marken förrän den dog, så den behövde inte några ben.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2004. Paradisaea apoda. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Läst 20061208.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]