St Clement Danes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
St Clemens Danes
Kyrka
St Clement Danes
St Clement Danes
Land Storbritannien Storbritannien
Ort City of Westminster,
London
Trossamfund Engelska kyrkan
Koordinater 51°30′47″N 0°06′50″V / 51.513107°N 0.113898°V / 51.513107; -0.113898
Invigd 1682
Webbplats: http://stclementdanesraf.org

St Clement Danes är en kyrka i City of Westminster i London. Den färdigställdes 1682 efter ritningar av Christopher Wren.

Kyrkan, som är uppförd i barockstil, skadades svårt under blitzen i början av andra världskriget och hölls stängd för reparationer till år 1958. Idag fungerar den som kyrka för Storbritanniens flygvapen (Royal Air Force).

Klockorna i St Clement Danes spelar vaggvisan Oranges and Lemons varje dag. Lyssna här!

Ombyggnader[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga medeltidskyrkan byggdes om flera gånger. Första gången av Vilhelm Erövraren.[1] Efter Stora branden i London, år 1666, byggdes ett nytt klocktorn, men eftersom resten av kyrkan också var i dåligt skick beslöt man att bygga om hela kyrkan.

Ombyggnaden mellan åren 1680-1682 gjordes efter ritningar av Sir Christopher Wren, som behöll kyrktornet. St Clement Danes byggdes av Portlandskalksten med apsiden mot öst. Spiran av James Gibbs tillkom år 1719.[2]

St Clement Danes brinner den 10 maj 1941

Kyrkan förstördes nästan helt av tyskarnas bombningar under blitzen den 10 maj 1941. Ytterväggarna, tornet och spiran överlevde, men interiören förstördes av elden och de tio kyrkklockorna föll ner. Klockorna göts om efter kriget[1]

St Clemens Danes restaurerades med hjälp av insamlade medel konsekrerades igen den 19 oktober 1958 som engelska flygvapnets kyrka.[1]

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Minnesmärken[redigera | redigera wikitext]

Polska luftvapnets minnesmärke

Kyrkogolvet, som är av skiffer från Wales, är dekorerat med emblem för mer än 800 enheter och grupper i RAF. I norra delen av kyrkan finns ett minnesmärke över de polska piloter som kämpade för Storbritannien under andra världskriget och i närheten av altaret finns listor över dem som har tilldelats Viktoriakorset och Georgskorset.

Lista över mottagare av Viktoriakorset

Donationer[redigera | redigera wikitext]

I kyrkan hänger RAF skvadronernas gamla fanor. Predikstolen och kyrkbänkarna har donerats av olika personer, tidigare flygvapenchefer, stridspiloten Sir Douglas Bader och krigsveteraner i "the Guinea Pig Club". Utländska flygvapen har också skänkt inredningsdetaljer till kyrkan. Talarstolen är en gåva från Royal Australian Air Force, korset från ungdomsorganisationen "Air Training Corps" och altaret från den nederländska ambassaden. Dopfunten i kryptan donerades av Norges flygvapen[3] och påskljuset är en gåva från Belgiska flygvapnet.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Orgeln från år 1958

Den första orgeln i kyrkan byggdes av orgelbyggaren Bernard Smith år 1690. Den byggdes om flera gånger men förstördes under andra världskriget. I samband med renoveringen av kyrkan installerades en ny orgel. Den byggdes av orgelbyggarna Harrison & Harrison och var en gåva från United States Air Force.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, St Clement Danes, 19 mars 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”St Clement Danes Church” (på engelska). http://bbm.org.uk/of-interest/places-of-interest/st-clement-danes-church. Läst 29 mars 2020. 
  2. ^ Kenneth Allison (på engelska). Architects and Architecture in London. sid. 55 
  3. ^ [a b] ”St Clement Danes Church” (på engelska). https://www.raf.mod.uk/our-organisation/units/st-clement-danes-church. Läst 28 mars 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]