Staffan Anger

Från Wikipedia
Version från den 21 juli 2017 kl. 14.57 av Harka (Diskussion | Bidrag) (stavn)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coat of arms of the Swedish Parliament.svg
Ledamot av Sveriges riksdag
Staffan Anger
Mandatperiod(er)
2006–2010
2010-2014
PartiModerata samlingspartiet
ValkretsVästmanlands län
Uppdrag i riksdagen
Ordinarie ledamot
Ledamot i Finansutskottet
Suppleant i Nordiska rådets svenska delegation
Född12 juni 1943
Katrineholm
Yrke/TitelCivilekonom, Reservofficer, Verkställande direktör

Staffan H Anger, född 12 juni 1943 i Katrineholm, är en svensk moderat politiker från Västerås. Han var riksdagsledamot 2006-2014.

Anger är utbildad civilekonom samt reservofficer i armén. Han erlade officersexamen 1 oktober 1968 och utnämndes till kapten 1 februari 1977. Anger har tillhört Jämtlands fältjägarregemente.[1]

Riksdagsledamot

Mandatperioden 2010-2014 var Anger ledamot av Finansutskottet och suppleant i Nordiska rådets svenska delegation. Han har tidigare varit suppleant respektive ledamot av Näringsutskottet 2006-2010, ledamot av Utbildningsutskottet 2006 och suppleant i Arbetsmarknadsutskottet 2006-2010.

Den 19 februari 2009 initierade Expressen en kampanj för den svenske samvetsfången Dawit Isaak, som sitter fängslad utan rättegång i Eritrea. Som ett led i detta beslutades att intervjua alla riksdagsledamöter och fråga dem vad de personligen har gjort för Isaaks fall och hur de skall hjälpa honom ytterligare[2]. Anger, som var den första tillfrågade riksdagsledamoten[3], svarade som följer:

Vad har du gjort för Dawit Isaak?

"Jag har ställt upp på de motioner som lagts om Dawit Isaak i riksdagen och försökt påverka mina moderata kollegor."

Hur ska du hjälpa Dawit Isaak mer?

"Det viktigaste är att få Carl Bildt att engagera sig. Det är ju Sverige som måste stå bakom att få honom fri. Jag förstår att han har blivit sjuk nu så det brådskar."


Näringsliv

Staffan Anger har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt näringslivet och som verkställande direktör för företag i Sverige, Nederländerna, Tyskland och USA. Under 20 år var Anger VD inom Outokumpu-koncernen.

Vid en ceremoni den 29 november 2002 i Stockholm förlänades Anger Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden "som erkänsla för hans arbete för att främja Finlands och Sveriges näringslivssamarbete"[4]. Utmärkelsetecknet överlämnades av Finlands ambassdör Pertti Torstila, vilken beskrev Angers insatser enligt följande[4]:

"Staffan Anger har gjort en betydelsefull insats för finsk industri. Han hade en mycket viktig roll redan år 1986 när Svenska Metallverken övergick i Outokumpu-koncernens ägo. Efter det har Staffan Anger haft en bärande roll i utvecklingen av företagets produktion av kopparband. Kopparbandsproduktionen har idag en världsomfattande verksamhet och utgör en av grundpelarna i Outokumpu Copper Products. Outokumpu AB har en framträdande roll i Västeråsområdet och har varit en viktig arbetsgivare även för de många finländare som bor i området."

Familj

Släkten Anger har sitt ursprung i stadsdelen Angered utanför Göteborg. Staffan Anger är kusin till diplomaten Per Anger, varav den senare tillsammans med Raoul Wallenberg delade ut skyddspass till ungerska judar under nazisternas förföljelser.

Även Staffan Angers far Folke Anger var politiker. Han var förstanamn på riksdagslistan i Sörmland vid riksdagsvalen 1952 och 1956 samt ledamot av styrelsen för dåvarande Högerpartiet. Folke Anger var VD för Gropptorps Marmor. Han ordnade fördelaktiga villalån till de anställda. På så sätt tillkom samhället Marmorbyn i Vingåkers kommun. Staffan Anger medverkade när ett marmormuseum invigdes i Marmorbyns bygdegård 2017-05-27.

Referenser

Externa länkar