Staffordshire

Från Wikipedia
Staffordshire
Ceremoniellt grevskap
Stafford
Flagga
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Region Västra Midlands
Ingående distrikt Tamworth, Lichfield, Cannock Chase, South Staffordshire, Stafford, Newcastle-under-Lyme, Staffordshire Moorlands, East Staffordshire, Stoke-on-Trent (enhetskommun)
Administrativ
huvudort
Stafford
Yta 2 713 km²
Folkmängd 1 049 000
Befolkningstäthet 387 invånare/km²
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
Geonames 11609018

Staffordshire är ett grevskap i West Midlands, England. Den största staden är Stoke-on-Trent. Andra större orter är Lichfield, Stafford, Burton upon Trent, Cannock, Newcastle-under-Lyme och Tamworth. Grevskapet var fram till 1974 något större än det nuvarande och omfattade bland annat Wolverhampton, Walsall och West Bromwich, som numera tillhör storstadsområdet West Midlands.

Utöver huvudorten Stoke-on-Trent är Staffordshire indelat i åtta distrikt (se faktaruta). Landskapet i norra och södra Staffordshire är bergigt medan de centrala delarna består av lågland. Floden Trent som har sin källa i Staffordshire är en av Englands största floder. I Staffordshire utvinns kol- och järnfyndigheter.

Omfattande keramiktillverkning har traditionellt bedrivits i Staffordshire, och grevskapet har givit namn till Staffordshire-porslin (här exemplifierat av en tekanna med kinesiskt mönster från Josiah Wedgwoods fabrik).