Stand by Me (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stand By Me
(Stand By Me)
GenreDrama
RegissörRob Reiner
ProducentBruce A. Evans
Raynold Gideon
Andrew Scheinman
ManusRaynold Gideon
Bruce A. Evans
Stephen King (novell)
Baserad påHöstgärning av Stephen King[1]
SkådespelareWil Wheaton
River Phoenix
Corey Feldman
OriginalmusikJack Nitzsche
ProduktionsbolagColumbia Pictures Corporation m.fl.
Premiär1986
Speltid89 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Stand By Me är en amerikansk dramafilm från 1986 i regi av Rob Reiner med Wil Wheaton, Jerry O'Connell, Corey Feldman och River Phoenix i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 27 mars 1987.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Stand by Me handlar om ett gäng bestående av fyra pojkar i 12-13-årsåldern: Chris, Gordie, Vern och Teddy. En dag får de reda på att det finns ett lik någonstans i skogen. Det är en pojke i deras egen ålder som ska ha blivit påkörd av ett tåg och hittills har polisen inte hittat honom. Vern råkar höra när hans äldre bror berättar för sin kompis att han vet var liket finns. Snabbt bestämmer sig Vern och de andra att de ska ut på jakt efter det försvunna liket. De tänker mest på ära och berömmelse, men i själva verket händer mycket, mycket mer mellan de fyra.

Huvudpersonerna är Chris och Gordie, med Gordie som berättare. Alla fyra har olika privata problem som märks tydligt under filmens gång. Chris har till exempel en storebror, Eyeball, som är ledare för ett äldre gäng och känd som stadens värsting. Chris har därför också fått en negativ image vilket gör att han till exempel alltid blir anklagad i skolan när något är försvunnet eller förstört. Gordie är den smarte. Hans storebror har nyligen dött. Brodern var en omtyckt och begåvad kille och Gordie känner det som om hans föräldrar, särskilt hans pappa, tycker att det borde varit Gordie som dött istället.

När expeditionen tar sin början är alla fyra förväntansfulla och bekymmerslösa, men problemen dyker upp ett efter ett. Och när de till slut når sitt mål väntar en obehaglig överraskning.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Stand by Me är regisserad av Rob Reiner efter Stephen Kings novell ur novellsamlingen Sommardåd/Vinterverk. Novellens svenska namn är Höstgärning och den engelska originaltiteln är The Body.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Wil Wheaton  –  Gordie Lachance
  River Phoenix  –  Chris Chambers
  Corey Feldman  –  Teddy Duchamp
  Jerry O'Connell  –  Vern Tessio
  Kiefer Sutherland  –  Ace Merrill
  Casey Siemaszko  –  Billy Tessio
  John Cusack  –  Denny Lachance, Gordies storebror
  Richard Dreyfuss  –  Vuxen Gordie/Berättaren

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk filmdatabas, film-ID i Svensk filmdatabas: 7506

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]