Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” leder hit. För datorspelet som bygger på filmen, se Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (datorspel).
Star Wars: Episod III –
Mörkrets hämnd

(Star Wars Episode III: Revenge of the Sith)
Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd
Star Wars: Episod III –
Mörkrets hämnd
GenreScience fiction
Äventyr
Rymdopera
RegissörGeorge Lucas
ProducentRick McCallum
ManusGeorge Lucas
SkådespelareHayden Christensen
Ewan McGregor
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Frank Oz
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Anthony Daniels
Kenny Baker
OriginalmusikJohn Williams
FotografDavid Tattersall
KlippningRoger Barton
Ben Burtt
DistributionTwentieth Century Fox
Premiär15 maj 2005 (Cannesfestivalen)
19 maj 2005 (USA)
Speltid148 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$113 miljoner
Intäkter$848,75 miljoner
FöregångareKlonerna anfaller (2002)
UppföljareStjärnornas krig (1977)
IMDb SFDb Elonet

Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd (engelska: Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith) är en amerikansk science fiction-film som hade biopremiär i USA den 19 maj 2005.[1] Det är den sjätte produktionen i serien av Star Wars-filmer, men den tredje delen i berättelsens kronologi.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Klonkriget utkämpas mellan Galaktiska republiken och Konfederation för självständiga system. Republiken kämpar mot greve Dooku och hans arméer av stridsrobotar, då en flotta under ledning av general Grievous stormar republikens huvudplanet Coruscant och kidnappar överkansler Palpatine. Jediriddarna Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi sänds till striden för att undsätta den kidnappade kanslern. Jakten efter Palpatine leder till en slutgiltig strid med Dooku, vilken slutar med att Anakin besegrar och dödar honom. På vägen från skeppet blir de fångade och förda till Grievous. Lyckligtvis lyckas de att sätta fienden ur spel, men Grievous flyr undan skeppet, vilket störtar ner mot planeten. Äventyret slutar med att Anakin och Obi-Wan lyckas nödlanda det störtande skeppet på en av planetens landningsbanor.

En tid av inre oroligheter följer, då Anakin slits mellan sina kollegor i jediorden och sin lojalitet till överkansler Palpatine. Han spionerar på kanslern på uppdrag av jediorden, men lockas samtidigt av Palpatine med löften om att kunna använda sin kraft att rädda liv. Anakin hoppas därigenom kunna rädda sin fru, drottning av Naboo och senator i galaktiska senaten Padmé Amidala, vars död förebådas i hans drömmar.

Obi-Wan lyckas med uppdraget att fånga Grievous i hans hemliga gömställe på planeten Utapau. I samband med detta upptäcker Anakin att Palpatine egentligen är sithlorden Darth Sidious, som orden har letat efter under de senaste åren. Anakin informerar Mace Windu som i sin tur samlar ihop en liten grupp jedimästare för att konfrontera Palpatine. Men förförd och lockad av löften om hemliga krafter hindrar Anakin Windu från att döda Palpatine och har då även valt sida, den mörka sidan. Palpatine ger Anakin sitt nya namn, Darth Vader.

Palpatine utfärdar Order 66 med innebörden att jedier som agerar i strid med republikens intressen ska oskadliggöras. Klonsoldaten kommendör Cody agerar på ordern och öppnar eld mot Obi-Wan som dock överlever. Sitherna sätter sin plan i verket att utrota samtliga jediriddare. Endast Yoda, Obi-Wan och ett fåtal andra jedier överlever en attack mot jeditemplet och från klonsoldaternas eldräder. Till slut måste de ensamma finna och förgöra sitherna, en jakt som leder till att Anakin och Obi-Wan möts i en ljussabelduell på planeten Mustafar. Anakin besegras av Obi-Wan, som lämnar honom för att dö på platsen för deras strid. Palpatine räddar dock hans liv genom att ersätta förlorade kroppsdelar med mekaniska proteser. Han tvingas därmed bära en svart pansarliknande dräkt med en inbyggd respirator samt en heltäckande mask för att kunna överleva.

Padmé föder hennes och Anakins barn, tvillingarna Luke och Leia, för att sedan avlida. Obi-Wan och Yoda beslutar att barnen bör gömmas från sitherna; Obi-Wan åker till Tatooine och överlämnar Luke till sina släktingar, medan Bail Organa tar med sig Leia till Alderaan och adopterar henne. Därefter börjar en period med Rymdimperiet som styrande makt i galaxen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Filmen hade Sverigepremiär 19 maj 2005.[2]
  • Farkosten Årtusendefalken dyker upp en kort stund, och är där nybyggd i en docka, då Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker lämnar Palpatine vid senatens byggnad på planeten Coruscant.
  • Filmen nominerades till en Oscar för bästa smink.
  • Scenerna som föreställer planeten Alderaan spelades in i Grindelwald i Schweiz, medan scenerna som föreställer planeten Kashyyyk spelades in i Guilin i Kina. och i Phang Nga i Thailand.[3]

Betyg[redigera | redigera wikitext]

Rotten Tomatoes har filmen betyget 80% Fresh tomatoes.

IMDb har filmen betyget 7.5.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Ewan McGregor  –  Obi-Wan Kenobi
  Hayden Christensen  –  Anakin Skywalker/Darth Vader
  Natalie Portman  –  Senator Padmé Amidala
  Ian McDiarmid  –  Överkansler Palpatine/Darth Sidious
  Samuel L. Jackson  –  Mace Windu
  Frank Oz  –  Yoda (röst)
  Christopher Lee  –  Greve Dooku/Darth Tyranus
  Matthew Russell Wood  –  General Grievous (röst)
  Jimmy Smits  –  Senator Bail Organa
  Anthony Daniels  –  C-3PO
  Kenny Baker  –  R2-D2
  Temuera Morrison  –  Commander Cody/Clone Troopers
  Silas Carson  –  Nute Gunray/Ki-Adi-Mundi
  Peter Mayhew  –  Chewbacca
  James Earl Jones  –  Darth Vader (röst)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]



Kronologi
Företräddes av
II: Klonerna anfaller
 Star Wars: Episod III
19 BBY
Efterträddes av
IV: Stjärnornas krig
Produktionsordning
Företräddes av
II: Klonerna anfaller
 Sjätte fimen
2005
Efterträddes av
The Force Awakens