Stardust (film)

Från Wikipedia
Stardust
GenreFantasy
RegissörMatthew Vaughn
ManusRoman:
Neil Gaiman
Filmatisering:
Jane Goldman
Matthew Vaughn
SkådespelareCharlie Cox
Claire Danes
Michelle Pfeiffer
Robert De Niro
Sienna Miller
Ricky Gervais
Mark Strong
Peter O'Toole
OriginalmusikIlan Eshkeri
DistributionParamount Pictures
PremiärUSA 10 augusti 2007 (USA)
Speltid128 minuter
LandStorbritannien
USA
SpråkEngelska
Budget88,5 miljoner dollar
IMDb SFDb Elonet

Stardust är en fantasyfilm från 2007 i regi av Matthew Vaughn. Filmen är baserad på Neil Gaimans roman Stjärnstoft. I huvudrollerna ses bland andra Claire Danes, Charlie Cox, Robert De Niro och Michelle Pfeiffer.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen, precis som boken, utspelar sig i slutet av 1800-talet, då den unge pojken Tristan Thorn (spelad av Charlie Cox) förälskar sig i den fagra Victoria Forester (Sienna Miller). De lever båda i den lilla brittiska byn Wall Village och en kväll ser de ett stjärnfall tillsammans och Tristan lovar Victoria att hämta den nedfallna stjärnan, bara han får lov att kyssa henne och be om hennes hand. Victoria går självsäkert med på Tristans förslag eftersom hon inte för ett ögonblick kan föreställa sig att han skall ge sig iväg och leta efter den fallna stjärnan.

Utanför Walls ligger en port till älvalandet och ovetande om att han är till hälften älva beger sig Tristan iväg dit i jakt på den fallna stjärnan. Genom hans äventyr får vi reda på att han inte är ensam i sin jakt och inte heller är den fallna stjärnan, Yvaine (spelad av Claire Danes), villig att följa med till England och bli en gåva till Victoria.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga romanen skrevs av Neil Gaiman under 1998 och filmrättigheterna gick först till Miramax Films 1998/1999 men enligt Gaiman så gick filmidén "genom en otillfredsställande utveckling" och han återkallade filmrättigheterna efter att de gått ut.[1] Till sist började Gaiman diskutera med regissörerna Terry Gilliam och Matthew Vaughn och trots att de båda drog sig ur för att göra andra filmer (Bröderna Grimm respektive Layer Cake) så höll Gaiman och Vaughn kontakten. Efter att Vaughn lämnat produktionen av X-Men: The Last Stand i januari 2005 var han intresserad av att utveckla romanen till film. I oktober 2005 gick man till förhandling med Paramount Pictures om att regissera och producera Stardust med en budget på 70 miljoner amerikanska dollar.[2]

Filmatiseringen skrevs av Vaughn och Jane Goldman. Vaughn beskrev sin vision för filmen som att han ville göra "The Princess Bride med en ton av Midnight Run".[3]

Svårigheterna med filmatiseringen visade sig främst vara att beskriva den mörka stämningen och miljön ifrån romanen som egentligen är en vuxensaga med inslag av både våld och sex. Med Gaimans välsignelse så gjorde Goldman och Vaughn rätt drastiska förändringar och lät filmversionen bli mer humorbetonad.

Filmen spelades huvudsakligen in i Pinewood Studios i London, England men man filmade också på skotska höglandet, Island och i ett skogsparti utanför Ashridge Business school i Hertfordshire. Under sommaren 2006 så filmade man vid Stowe School i Buckinghamshire och byn Castle Combre i Wiltshire.

Förutom detta så gjorde man om byn Elm Hill i Norwich till älvalandet Stormhold.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]