Stari Most

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Gamla Bron i Mostar
Stari Most
Geografiskt läge
Koordinater 43°20.23′N 17°48.89′Ö / 43.33717°N 17.81483°Ö / 43.33717; 17.81483
Plats Mostar
Land Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina
Region* Europa och Nordamerika
Data
Typ Kulturarv
Kriterier iv
Referens 946
Historik
Världsarv sedan 2005  (31:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Stari Most (’gamla bron’) är en historisk bro över floden Neretva i Mostar, Bosnien och Hercegovina. Den invigdes ursprungligen 1566 efter Süleyman den stores förordnande. Bron ligger i Bosniska stadsdelen.

Stari Most förstördes av bosnienkroatiskt artilleri den 9 november 1993 i samband med kriget i Bosnien. Efter kriget rekonstruerades bron och kunde återinvigas 23 juli 2004. Bron är 4 meter bred och 30 meter lång och är som högst 24 meter över floden. Två befästa torn, Helebija och Tara, beskyddar bron och kallas mostari.

Lite är känt om själva byggandet av bron, och allt som har bevarats skriftligt är minnen och legender samt namnet på byggaren, Mimar Hayruddin, som var en lärling till den store osmanske arkitekten Mimar Sinan. Vissa byggnadstekniska frågor förblir ett mysterium: hur byggnadsställningarna restes, hur stenen transporterades från en sida till en annan, och hur byggnadsställningen höll under hela den långa byggperioden. Till följd av detta kan den gamla bron räknas som ett av de största arkitektoniska verken av sin tid.

Det har länge varit en tradition att hoppa från bron ned i Neretvas kalla vatten, och årligen varje juli äger en dyktävling rum.[1] Den första person som hoppade från bron sedan den återinvigdes var Enej Kelecija, som numera bor i USA.[2]

Fotografier[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mostar's Old Bridge”. Lonely Planet. http://www.lonelyplanet.com/bosnia-and-hercegovina/sights/castle/mostars-old-bridge. 
  2. ^ http://www.pluska.sk/showdoc.do?docid=12602&showRate=true

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]