Stefan Chwin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stefan Chwin 2000.

Stefan Chwin, född 1949, är en polsk litteraturvetare, litteraturkritiker, essäist och romanförfattare.

Stefan Chwin introducerades på svenska med roman Hanemann, vilken utsågs till årets bästa roman när den utgavs i Polen 1995. Många av hans böcker har också rönt stora framgångar i Tyskland. Han har även givit ut äventyrsberättelser för yngre läsare under pseudonymen Max Lars och publicerat essäer och litteraturhistoriska verk.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Romanen Hanemann utspelar sig i Danzig 1945. De ryska trupperna närmar sig och de sista tyskarna flyr undan bombanfallen. Många lyckas rädda sig ombord på ett lastfartyg, men obduktionsläkaren Hanemann, som en gång utan förklaring lämnat sin operationssal för en kvinna, blir kvar i den brinnande staden. Polska flyktingar kommer vandrande för att söka nya hem i de övergivna bostäderna och Hanemann lever kvar som i exil i sin egen hemstad.

Guldpelikanen handlar om Jakub som är föreläsare vid juridiska fakulteten i Gdansk och sitter med i examinationkommitén vid intagningsproven. Genom slarv och nonchalans hindrar han en kvinna att bli antagen till studierna. Kvinnan söker upp honom, men han vägrar att hjälpa henne. Kort därefter får han höra att kvinnan har begått självmord, vilket blir början på hans personliga och sociala fall.

Bibliografi (utgivet på svenska)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]