Stefan Dimle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stefan Dimle, född 7 juni 1967 i Köping, är basist i det svenska progressiva rockbandet Morte Macabre och var tidigare medlem i Landberk och Paatos. Han är drivande motor i bolaget Mellotronen som också är huvudarrangör av den flytande rockfestivalen Melloboat som hålls ombord på skeppet Galaxy. Mellotronen driver även musikföreningen Mello-Club i Stockholm.

Mellotronen[redigera | redigera wikitext]

Under 1980-talet spelade Stefan Dimle i en mängd lokala rockband i Borlänge, bland annat Kajuku. Ett band vars medlemmar man idag kan hitta i Opeth och Anekdoten. 1986 startade Dimle rockklubben Mellotronen i Borlänge. Rörelsen drevs under ett par år parallellt i Stockholm och Borlänge. Tack vare sitt stora utbud av svårtillgängliga CD och LP inom genren progressiv rock så kom skivaffären i Stockholm att bli en viktig knutpunkt för musiker och fans av svensk progressiv rock under 1990-talet. Skivbutiken Mellotronen låg på Kåkbrinken i Gamla Stan i Stockholm men har numera sitt säte i Gustavsberg.

Landberk[redigera | redigera wikitext]

Stefan Dimle spelade med Stockholmsbaserade Landberk mellan 1990-1997. De släppte tre album och två EP på skivbolag som Record Heaven och amerikanska Laser's Edge. De progressiva rockgrupperna Landberk, Änglagård och Anekdoten samarbetade mycket och alla tre använde flitigt klaviaturinstrumentet Mellotron, vilket även är namnet på Dimles företag. Dessa tre grupper bidrog med en nytändning inom den progressiva rocken. Detta även på internationell nivå.[1]

Skivbolaget Mellotronen[redigera | redigera wikitext]

Skivbolagsdelen av Mellotronen startades 1991 med en CD-återutgivning av Solid Grounds debutalbum från 1976. Sedan dess har Dimle givit ut närmare 50 CD- och vinylutgåvor. Förutom skivor i egen regi så har även samarbeten och samproduktioner med bland annat Universal, Sveriges Radio, MNW, Sony och EMI ägt rum.

Morte Macabre och Paatos[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med medlemmar från Landberk och Anekdoten bildade Dimle projektet Morte Macabre, som gjort sig kända i filmkretsar genom att spela gammal, främst italiensk filmmusik från 1970-talet. Utifrån Morte Macabre bildades bandet Paatos år 2000. Paatos gav ut fyra skivor och en vinylsingel innan Dimle lämnade bandet. Dimle har även spelat med Emma Nordenstam, And the machine said behold, Turid och Onkel Kånkel and his kånkelbär.

Melloboat[redigera | redigera wikitext]

I januari 2007 arrangerade Dimle en festival på båten Silja Festival för att fira att Mellotronen verkat i 20 år. Bland de medverkande fanns Fläsket brinner, November, Asoka, Morte Macabre, Solid Ground och Emma Nordenstam[2][3][4]. I mars 2008 arrangerades ytterligare en kryssning på fartyget Silja Symphony där band som Opeth, Katatonia och Comus uppträdde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Leonardo Nahoum, Enciclopédia Do Rock Progressivo (1994), uppslagsord "Landberk".
  2. ^ P3 Rock 2007-01-18 Arkiverad 23 december 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Hans Kronbrink, "Till sjöss" i Dagens Nyheter 2007-01-25
  4. ^ Nils Hansson, "Proggbåten är lastad" i Dagens Nyheter 2007-01-31

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]