Stefano Pavesi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stefano Pavesi

Stefano Pavesi, född 22 januari 1779 i Casaletto Vaprio, Crema, död 28 juli 1850 i Crema, var en italiensk kompositör. Han studerade i Neapel, först på Conservatorio di S.Onofrio och sedan på Conservatorio di S.Maria di Loreto. Hans hopp att bli kompositör avbröts av politiska oroligheter och det inte förrän efter att han hade lämnat det militära, 1803, som han skrev sin första opera. Han skulle skriva mer än 60 operor, både komiska och allvarliga operor kom från hans flödande penna, och succéerna kom att överskugga fiaskona. Han kunde ändå inte vänja sig att ena dagen kastas från succé till fiasko den andra dagen, allt på grund av den oberäkneliga och omättliga italienska publiken. 1818 fick han tjänsten som maestro di capella i Crema, men det hindrade honom inte att skriva för scenen, 1826 till 1830 var han till och med direktör på Hovteatern i Wien, men det gav honom en stadig grund att bli en del av Italien dör han hade växt upp. Han kunde också skriva mer kyrkomusik när han blev äldre och 1850 dog han i en ålder av 71.

Det är intressesant att se hur många operor av Pavesi som förutsåg Rossinis senare verk, särskilt ämnena, hans Il trionfo delle belle (1809) blev Rossinis Matilde di Shabran 12 år senare. Pavesis Elisabetta d'Inghilterra satte Rossini musik till, men texten var inte den samma, bara namnet och librettot till Odoardo e Cristina (1810) blev Eduardo e Cristina hos Rossini. 1812 skrev Pavesi en Tancredi som även Rossini skrev ett år senare, Pavesis Agatina, ovvero La Virtù premiata är en tidigare sättning till Rossinis La Cenerentola från 1817.

Pavesi var känd för att skriva fina, välspunna och välljudande cantilenor och han hade stor respekt gentemot orden, han kunde sätta ord och känslor till musik och rytm. Han var även känd av sin samtid som St. Johannes med den gyllene munnen; han hade fin och vänlig karaktär och mycket humor, enligt samtida anekdoter.