Steilneset minnested

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Installation av Louise Bourgeois vid Steilneset minnested.

Steilneset minnested är ett minnesmärke i Vardø i Finnmark fylke i Norge, ägnat 1600-talets häxprocesser i framför allt Finnmarks fylkes östra del.

Steilneset minnessted ligger på Steilneset på Vardøya och invigdes i juni 2011. Det är utformat av skulptören Louise Bourgeois och arkitekten Peter Zumthor och har beställts av Vardø kommun, Finnmark fylke och Varanger museum, samt också av Statens vegvesen som en del av vägverkets projekt Norsk nationell turistväg.

Den långa byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Minnesmärket består av två byggnader. Den ena, öppna byggnaden av Peter Zumthor är en 170 meter lång struktur i trä, uppförd av prefabricerade träramar som monterats på plats för att skapa 60 bås i en lång linje. I byggnaden finns en upphängd byggnadstruktur, inuti vilken finns en 100 meter lång och 1,5 meter bred timrad promenadväg. Längs med denna 91 slumpvis utplacerade små fönster, vilka representerar var och en av de avrättade, med individuella texter som baserats på originaldokument. Genom varje fönster kan man se en glödlampa, vilka avser att associera till lamporna i de historiskt gardinlösa fönstren i husen i trakten.

Installationen The Damned, The Possessed and The Beloved[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden med installationen av Louise Bourgeois är rektangulär och tillverkad i rosttrögt stål (cortenstål) och 17 glasskivor av rökfärgat glas, vilka formerar väggar som inte når till vare sig taket eller golvet. Inuti har Louise Bourgeois placerat en metallstol, på vars sits projiceras eldsflammor. Detta reflekteras i sju ovala speglar, vilka är monterade i metallpelare i en ring omkring stolen, associerande till domare som sitter runt den dömda.

Häxprocesserna[redigera | redigera wikitext]

Arkivgenomgång vid Statsarkivet i Tromsø anger enligt Steilneset minnessted, att mellan åren 1600 och 1692 anklagades 135 personer, 111 kvinnor och 24 män i Finnmark för trolldom och häxkonst[1][2]. Av dessa dog 91; 77 kvinnor och 14 män endera innan dom fallit på grund av tortyr eller efter dom. I flertalet fall där dom fallit skedde avrättningen genom bränning på bål, men även andra avrättningsmetoder förekom som halshuggning. En man, eventuellt den siste, blev 1692 ihjälslagen med yxa då rättegången skjutits upp på direktiv från Köpenhamn.

Rättegångarna hölls vid lokala domstolar i Finnmark, särskilt i Vardø och Vadsø som var befolknings- och administrativa centra men även på mindre platser som i Alta. Processerna inkluderade tortyr och ibland vattenprov, där särskilt de processer som hölls på Vardøhus fästning orsakade dödsfall innan dom han fallit.

Rättegångar mot kvinnor kom periodvis och en process initierade ofta en ny mot någon annan kvinna. Så var det omkring 1630 samt 1655-1665 medan rättegångar mot män var mer jämnt fördelade över tiden. Bland kvinnorna var cirka 80% norskor medan övriga var väsentligen kustsamer (sjösamer), däremot utgjorde de sistnämnda en stor del av anklagade och avrättade män. En man anges ha varit svensk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel baseras delvis på artikeln Steilneset minnested på engelskspråkiga Wikipedia, vilken huvudsakligen är baserad på Suzanne Stephens: Steilneset Memorial to the Victims of the Witch Trials. Peter Zumthor and Louise Bourgeois. Vardø, Norway i Architectural Record 199:8, sidorna 36–40.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Willumsen, Liv Helene (2011) (på engelska). Steilneset: Memorial to the witches burned in Finnmark. Guidebook. Vadsø, Norge: Varanger Museum IKS. sid. 2-97 
  2. ^ Willumsen, Liv Helene (2013) (på bokmål). Dømt til ild og bål, trolldomsprosessene i Skottland og Finnmark. Orkana Forlag A/S. sid. 471. ISBN 9788281042032 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]