Stekpanna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stekpanna i gjutjärn
Stekpanna i rostfritt stål
Teflonbelagda stekpannor
Plättlagg

En stekpanna är ett köksredskap som används för stekning av mat. Moderna stekpannor tillverkas i många olika material. Vanligast är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Eftersom det rostfria stålet i sig inte leder värme särskilt bra är dessa pannor ofta utrustade med så kallad sandwich-sula, det vill säga botten består av flera lager: rostfritt stål - aluminium - rostfritt stål. Detta för att aluminium sprider värmen jämnt i kärlet, förhindrar att maten bränns vid och ger kärlet en stabil stomme. Gjutjärnspannor behöver inte någon extra sula utan sprider värmen även upp i kanterna.

Olika typer av stekpannor[redigera | redigera wikitext]

Pannkakslagg[redigera | redigera wikitext]

En pannkakslagg är en typ av stekpanna särskilt avsedd för pannkakor. Pannkakslaggen har inte högre kant än vad som behövs för att hålla kvar smeten i pannan, för att man enkelt ska komma åt att lyfta upp pannkakan med stekspaden. Liksom stekpannan är pannkakslaggen vanligtvis gjord av gjutjärn.

Plättlagg[redigera | redigera wikitext]

Plättlaggen är en stekpanna speciellt avsedd för stekning av plättar. Den har flera runda mindre stekytor, vanligen sju, med en i mitten och de andra sex i ring runtomkring. Materialet är oftast gjutjärn. Precis som pannkakslaggen har den ingen egentlig kant. Stekytorna är nedsänkta några millimeter i förhållande till det omgivande materialet. Den finns i olika varianter för hjärtformade plättar och plättar med motiv.

Traktörpanna[redigera | redigera wikitext]

Traktörpannan skiljer sig från en vanlig stekpanna genom att traktörpannan har en 5-7 cm hög, oftast rak, kant. Den höga kanten gör att man förutom att steka även kan koka matvaror i pannan. De flesta traktörpannor har lock. Vanligen är traktörpannan tillverkad helt i metall, så att den även kan användas i ugnen.

Olika material[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]