Stekpanna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stekpanna i gjutjärn
Stekpanna i rostfritt stål
Teflonbelagda stekpannor
Plättlagg. Foto: Krister Valtonen.

En stekpanna är ett köksredskap som används för stekning av mat. Dagens stekpannor tillverkas i många olika material. Vanligast är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Eftersom det rostfria stålet i sig inte leder värme särskilt bra är dessa pannor ofta utrustade med så kallad sandwich-sula, det vill säga botten består av flera lager: rostfritt stål - aluminium - rostfritt stål. Detta för att aluminium på ett effektivt sätt sprider värmen jämnt i kärlet och förhindrar att maten bränns vid och kärlet får en betydligt stabilare stomme. Gjutjärnspannor behöver inte någon extra sula utan sprider värmen högst effektivt även upp i kanterna.

Olika typer av stekpannor[redigera | redigera wikitext]

Pannkakslagg[redigera | redigera wikitext]

En pannkakslagg är en typ av stekpanna särskilt avsedd för pannkakor. Pannkakslaggen har mycket låg kant för att man enkelt ska komma åt att lyfta upp pannkakan med stekspaden. Liksom stekpannan är pannkakslaggen vanligtvis gjord av gjutjärn.

Plättlagg[redigera | redigera wikitext]

Plättlaggen är en stekpanna speciellt avsedd för stekning av små runda plättar. Den har flera runda mindre stekytor, vanligen sju, med en i mitten och de andra sex i ring runtomkring. Materialet är oftast gjutjärn. Plättlaggens stekytor har inga riktiga kanter, stekytorna är bara nedsänkta några millimeter i förhållande till det omgivande materialet.

Traktörpanna[redigera | redigera wikitext]

Traktörpannan skiljer sig från en vanlig stekpanna genom att traktörpannan har en 5-7 cm hög, oftast rak, kant. Den höga kanten gör att man förutom att steka även kan koka matvaror i pannan. De flesta traktörpannor har lock. Vanligen är traktörpannan tillverkad helt i metall, så att den även kan användas i ugnen.

Olika material[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]