Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stekta gröna tomater På Whistle Stop Café
(Fried Green Tomatoes)
Genre Drama, komedi
Regissör Jon Avnet
Producent Jon Avnet, Sara Duvall, Ann Marie Gillen, Jordan Kerner, Barbara Ling, Deborah Love, Yuriko Matsubara, Shannon Silverman, Tom Taylor
Manus Fannie Flagg, Carol Sobieski
Skådespelare Jessica Tandy, Kathy Bates, Mary Stuart Masterson, Mary-Louise Parker, Cicely Tyson, Nick Searcy, Gailard Sartain, med flera.
Originalmusik Thomas Newman
Produktionsbolag Universal
Premiär 1991
Speltid 130 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café, amerikansk långfilm från 1991, baserad på romanen Fried Green Tomatoes at Whistle Stop Café av Fannie Flagg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Evelyn och hennes make ska besöka makens faster på ett konvalescenthem i Alabama. Fastern vill inte ha Evelyn där, så Evelyn sätter sig i ett allrum, där träffar hon en gammal kvinna, kallad Ninny Threadgoode, som börjar berätta om sin hemstad, Whistle Stop.

Berättelsen tar sin början år 1918 eller 1919, och man får träffa karaktärerna Idgie, som är i tioårsåldern, samt hennes bror Buddy och hans flickvän Ruth (Buddy och Ruth är i 15-17-årsåldern). På Idgies och Buddys systers bröllop blir Buddy överkörd av ett tåg och dör. Idgie sörjer mest av alla. 7-8 år går, och Idgies mamma bjuder hem Ruth över sommaren för att få ordning på Idgie. Idgie ogillar först idén starkt, men sedan blir de båda vänner. Vid ett tillfälle åker de och har picknick, och Idgie hämtar honung ur en bikupa utan att bli stucken, varpå Ruth börjar kalla henne för "Bitjusaren".

Efter sommaren gifter sig Ruth med en man vid namn Frank Bennett, och Idgie tror att hon aldrig ska återse Ruth. Efter ett par år saknar hon dock henne så mycket att hon åker hem till Ruth och Frank. Där avslöjas det av Frank misshandlar Ruth. Idgie blir rasande och vill "tala allvar" med honom, men Ruth förmår henne att åka hem igen. Ett kort tag efter det dör Ruths mamma varpå hon skriver ett brev till Idgie om att hon vill flytta ifrån Frank. Idgie åker omedelbart för att hämta henne, och Ruth berättar att anledningen till att hon vill lämna Frank är att hon är med barn. Just när de ska åka kommer Frank hem och misshandlar Ruth igen, men Idgie, hennes bror Julian och hennes vän Big George lyckas få ut henne.

Ruth föder barnet, en pojke som får hetta Buddy Jr. Efter några månader kommer Frank Bennett, som nu är medlem i Ku Klux Klan, för att hämta barnet. Någon dödar honom dock med ett slag i huvudet med en stekpanna. Flera år går. En detektiv är skickad till Whistle Stop för att utreda det potentiella mordet på Frank, men han lyckas inte få fram något förrän de hittar Franks bil i en sjö. Idgie och Big George blir arresterade och hamnar i rättegång, anklagade för mord. De blir dock friade båda två, mycket tack vare baptistpastorn i Whistle Stop, som avlägger ett falskt vittnesmål i utbyte mot att Idgie skulle börja gå i kyrkan igen.

Några år senare får Ruth cancer och dör, och Idgie uppfostrar Buddy. Man får även reda på att det var en kvinna vid namn Sipsey som dödade Frank. Filmen slutar med att Evelyn besöker kyrkogården där Ruth är begravd. Ninny har precis varit vid graven, och bredvid gravstenen står en burk med färsk honung och en lapp där det står "Jag kommer alltid älska dig. Bitjusaren".

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Orlando, Florida samt Decatur, Juliette, Fayetteville, Senoia och Zebulon, samtliga i Georgia. Filmen blev ett stort genombrott för Kathy Bates.

Den hade världspremiär i USA den 27 december 1991. Den svenska premiären var den 14 augusti 1992. Filmen är tillåten från 11 år och har även visats på SVT1, TV3 och TV4.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]