Stenbockska huset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För byggnaden i Stockholm, se Stenbockska palatset.
Stenbockska husets baksida sedd från Dombergets fot.

Stenbockska huset, estniska: Stenbocki maja, är en nyklassicistisk byggnad i Tallinn, uppförd 1787–1792. Huset är beläget på adressen Rahukohtu tänav 3 på Domberget i Gamla staden. Byggnaden fungerar sedan år 2000, då en större renovering avslutades, som regeringskansli för Estlands regering och premiärminister.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Jakob Pontus Stenbock (1744-1824), byggherre till huset.

Huset uppfördes 1787–1792 under ledning av greve Jakob Pontus Stenbock på beställning av den ryska kejserliga administrationen, efter ritningar av Johann Caspar Mohr. Stenbock var en stor landägare på Dagö. På grund av det pågående rysk-turkiska kriget fick Guvernementet Estland dock ekonomiska svårigheter, och byggnaden förblev därför i Stenbocks ägo. Stenbock använde huset som sitt privata residens i Tallinn till sin död 1824, och först 1899 blev byggnaden domstolsbyggnad som ursprungligen var avsett.

Byggnaden fortsatte att användas som domstol under den tidiga estniska republiken och sovjetockupationen fram till 1991, men förföll under sovjettiden och var i överhängande risk att kollapsa. Under åren 1996–2000 renoverades byggnaden av Estlands regering och inrymmer sedan år 2000 Estlands regeringskansli.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Huset är uppfört i en stramt nyklassicistisk stil omkring en innergård, med huvudbyggnaden mot Dombergets branta sluttning och de mer anspråkslösa utbyggnaderna mot gatan. Husets främre fasad har sex doriska kolonner i dolomitmarmor från Ösel, medan baksidan har en terrass med fri utsikt över Gamla staden och Tallinns hamn.

På fasaden mot gatan finns en minnestavla över de parlamentsledamöter och regeringsmedlemmar som dog i samband med Sovjetunionens annektering av Estland under andra världskriget.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Stenbock House, 7 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]