Stengrunden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Stengrunden (olika betydelser).
Stengrunden
RegissörRolf Hamark
ProducentRolf Hamark
ManusRolf Hamark
SkådespelareKent Andersson, Niels Dybeck, Märit Carlsson med flera
OriginalmusikPeter Wallin
FotografHans-Åke Lerin
KlippningMartin Jordan
ProduktionsbolagHamark Produktion
Distributionhttp://www.malmberg.org/stengrunden/
Premiär4 februari 1996
Speltid50 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
SFDb

Långfilmen Stengrunden bygger på en av Bo Giertz (1905-1998) romaner och filmen hade premiär 2007. Filmen har sålts i över 1200 exemplar och visats i hela världen. Långfilmen finns med textning till svenska, engelska och danska. Till denna film bifogas studiematerial i form av korta filmade avsnitt där man kan välja att se filmen uppspelad avsnittsvis. Efter varje avsnitt ställer professor Anders Jarlert frågor som relaterar till det man just sett. Man kan också välja att skriva ut ett större antal samtalsfrågor via en pdf-fil.

Långfilmen består av två delar där del 1 spelades in 1995 och del 2 spelades in 2006. Med DVD:n följer lite bonusmaterial med filmer från inspelningarna 1995 och 2006. På bonusmaterialet finns dessutom en sekvens där Ruben Baggström läser manus för biskop Bo Giertz och professor Anders Jarlert berättar om manuset. Filmen är regisserad av Rolf Hamark.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I det första kapitlet av den första delen beskrivs hur den världsligt bildade unge prästen och magistern Henrik Savonius blir beordrad att lämna ett kalas i prostgårdens salonger för att följa en fattig bonde hem med sockenbud till hans döende svåger. Väl framme får den unge prästen uppleva ett plågsamt misslyckande. Den upplysningsteologi han har lärt sig faller död till marken i mötet med den själv-fördömande Johannes knivskarpa logik.

En väckt och andligt upplyst kvinna, som kommit vandrades långväga ifrån, hamnar mitt i krisen. Så får Savonius som nyss fumlande med vanmäktiga ord istället bli en åhörare till ett själavårdande samtal där kvinnan Katrina Filips med hjälp av väl valda bibelord påvisar hur syndare blir förklarade rättfärdiga genom tron allena tack vare Jesus Kristus. Dessa ord medför inte bara omvändelse av den döende utan blir till en väckelse också den unge prästen. Så långt det första kapitlet som spelades in 1995.

Inspelningen 2006 följer handlingen i kapitel 2 och 3 i boken väldigt nära. Handlingen visar hur Savonius åter igen sätts på prov och därigenom tvingar ompröva både sin tro och sitt förhållande till sin församling, innefattande både rika och fattiga.[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om boken Stengrunden[redigera | redigera wikitext]

Stengrunden är skriven både som en själavårdsbok och en historisk roman med starka berättelser och boken har tryckts i flera upplagor. Sedan boken kom ut första gången 1941 har generationer av kristna tagit djupa intryck av boken. Vid en omröstning av SVT1998 röstades boken av svenska folket in som nummer 31 av de 100 mest betydelsefulla böckerna under 1900-talet.[2] Boken har undertiteln En själavårdsbok och speglar motiv i det kristna livet genom händelser i östgötasocken Ödesjö under tre olika tidsepoker. Redan från start 1941 överraskades förlaget av det stora intresset av boken för under utgivningsåret trycktes den i sex upplagor. Stengrunden har översatts till flera språk och förutom de nordiska länder har boken utgivits i Tyskland, England, Rumänien, Ungern, Australien och USA.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Regissören Rolf Hamarks tanke om att filmatisera boken blev verklighet 1995 då filmen om första kapitlet i biskop Bo Giertz bok Stengrunden kom till. Ända sedan Rolf som ung KGF:are, kristen gymnasist, på nyårsmöte på Jämshög, fick Stengrunden i sin hand hade han drömt om att få göra en film av boken. Boken var för honom näst efter bibeln den viktigaste boken. Men från Rolf Hamarks utgångspunkt som filmare innehöll boken också mycket av det som kunde göra en bra film; riktiga människor och en riktig bild av Gud.

"När jag läste teologi kunde jag ibland själv identifiera mig med Savonius", berättar Rolf, och förklarar att boken innehöll en historia som han ville berätta. 1992 tog Rolf Hamark kontakt med Bo Giertz för att få hans tillåtelse att göra en film. Det var många frågor som ställdes innan biskop Bo gav sin tillåtelse, minns Rolf. Först blev det nej. För att filmen skulle få en bra början behövdes en ny scen, det förstod Bo Giertz, och han ansåg inte att han själv längre kunde skriva det och såg ingen annan som kunde ta över. Men sedan ändrade han sig, skissade på den första scenen och gav sin tillåtelse till filmningen.

"Biskop Bo var mycket inblandad i hela projektet" berättar Rolf, han medverkar till och med själv i början av filmen!

Det räcker inte med ett bra manus. Att producera en spelfilm med bra skådespelare, teknik, ljud och allt som behövs kostar en hel del, så det var bara att sätta igång med att söka sponsorer. Ansträngningarna blev framgångsrika. Genom kontakter via Svenska Kyrkans Information blev det så att det till och med togs upp en rikskollekt, vilket är mycket ovanligt. Alla stift ställde upp på olika sätt, och dessutom kom bidrag från olika fonder. Sommaren 1995 spelades filmen in i Helsingborg, Fredrikdalsmuseet, och i trakten av småländska Tranås, nära platsen där boken skrevs. Det var en stor apparat. Vid inspelningen var 35 människor anställda och engagerade. Bland de professionella skådespelarna kan nämnas Kent Andersson.

"Biskop Bo var mycket nöjd med resultatet" konstaterar Rolf Hamark, och berättar att han fick biskopens förtroende att göra en fortsättning. Bo Giertz själv tog också del i arbetet på manus utifrån resten av Stengrundens första del, den som utspelar sig 1808-1809. Han samarbetade med Ruben Baggström, journalist och tidigare förlagschef på Verbum. Den första delen finns också med arabisk text. Det hänger ihop med att filmen 1996 vann pris på en festival för kristen TV och video, CEVMA.

"Stengrunden kom på andra plats i festivalen, och det var så den kristna arabiska TV-kanalen Sat-7 fick nys om filmen", berättar producenten.

En engelsk version har tagits fram för att försöka lansera filmen i USA. När den visades för en av de ledande filmkritikerna i USA, Ted Baehr, lovordade han Stengrunden med ordvändningar som närmade sig det lyriska. Baehr skrev bland annat att han aldrig sett "ett historiskt drama som på ett så fängslande och välgjort sätt integrerar tro och historia". Filmen finns också med dansk textning.

Stengrunden producerades av Rolf Hamark för produktionsbolaget Hamark Produktion. Filmen fotades av Hans-Åke Lerin och Rolf Hamark och klipptes av Martin Jordan och Rolf Hamark. Musiken komponerades av Peter Wallin och Berth Lideberg. Del 1 premiärvisades den 4 februari 1996 på biograf Haga i Göteborg.[1] . Långfilmen Stengrunden, som producerades av Stiftelsen Långfilmen Stengrunden hade premiär den 10 februari 2007 i Gustav Adolfs Församlingshus i Helsingborg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Stengrunden. Svensk Filmdatabas. http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=37258&type=MOVIE&iv=Basic&ref=/templates/SwedishFilmSearchResult.aspx?id%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dstengrunden%26type%3dMovieTitle%26match%3dBegin%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 14 januari 2014. 
  2. ^ Utvandrarsviten "Århundradets bok"”. Svenska Dagbladet. 25 maj 1998. https://www.svd.se/arkiv/1998-05-25/22. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]