Stilleben

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För skulpturen, se Stilleben (konstverk).
Stilleben av den flamländske 1600-talsmålaren Harmen Steenwijck.
Stilleben, av den italienske konstnären Cristoforo Munari (1667 – 1720)
Stilleben av Francisco de Zurbarán.

Stilleben, med betoning på andra stavelsen: stillében (tyska Stillleben, troligen av nederländska stilleven, av stil 'stilla' och leven 'liv'), även kallat nature morte, är en motivkategori inom måleri och fotografi, som bara innehåller föremål. Ofta gäller det sådant som hör till hemmet – bordsserviser, blommor, böcker – men ibland dödskallar (vanitasmotiv), dött villebråd etc. sedda på nära håll.

Redan i orientalisk konst försökte man sig på stilleben, men försöken kom att uppnå avsevärd kvalitet först i grekiska och romerska mosaiker. Det var dock först på 1500-talet som stilleben framträdde som ett självständigt motiv i västerländsk konst. Stillebenmåleri utövades av till exempel Caravaggio i ungbarockens måleri i Rom samt upplevde en blomstringstid i 1600-talets Flandern. Ett stilleben har ofta ett symboliskt och alluderande innehåll. I Frankrike var Chardin den mest framstående utövaren.

Sedan 1700-talet har stillebenmåleriet varit mycket populärt och fick ett ytterligare uppsving genom upptäckten av det japanska träsnittet1800-talet. Hos Cézanne och andra har stilleben varit ett steg på vägen mot en icke föreställande konst.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]