Stina Lundberg Dabrowski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stina Lundberg Dabrowski
Stina Lundberg Dabrowski i maj 2014
Stina Lundberg Dabrowski i maj 2014
FöddStina Gunhild Lundberg
3 december 1950 (71 år)
Längbro, Örebro, Närke, Sverige
Utbildad vidStockholms universitet
Betydande roller
Programledare för tv-programmen Nöjesmaskinen, Dabrowski och Stina om...
IMDb

Stina Gunhild Lundberg Dabrowski, född Lundberg den 3 december 1950 i Längbro i Örebro, är en svensk journalist, programledare och professor i tv-produktion vid Dramatiska institutet. Hon är för andra gången gift med producenten Kjell Dabrowski och har fyra barn. Hon fick hederspriset på Kristallen 2010 och var mellan åren 2012 och 2014 ordförande i Publicistklubben.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

I sin ungdom var Lundberg aktiv i Brommagruppen av FNL.[1] Lundberg arbetade som reporter på Dagens Eko när hon blev erbjuden att bli programledare för Nöjesmaskinen tillsammans med Sven Melander. Nöjesmaskinen sändes 1982–1984. Därefter fortsatte hon som journalist på SVT, i aktualitetsprogrammet 20:00. Hon blev också programledare för Dabrowski. Det programmet tilldelades Aftonbladets tv-pris 1991. Lundberg har även arbetat som programledare för TV3, TV4 och TV8.

Stina Lundberg har gjort sig känd för sin avslappnade intervjustil. Hon har bland annat arbetat med partiledarutfrågningar men är mest känd för sina intervjuer med kända personer. Några exempel på personer som hon intervjuat är Joakim Thåström, Yassir Arafat, Tariq Aziz, Ebbe Carlsson, Hillary Clinton, Leonard Cohen, David Bowie, John Travolta, Pet Shop Boys, Ludmila Engquist, Michail Gorbatjov, Muammar Khadaffi, Nelson Mandela, Mel Gibson, Bette Midler, Arnold Schwarzenegger, Filip och Fredrik, Dolly Parton, Jan Stenbeck, Madonna, Jennifer Rush, Ingmar Bergman, Thorsten Flinck och Margaret Thatcher. En sak som dessa har gemensamt är att Lundberg bett dem att hoppa i slutet av intervjun, något de flesta också har ställt upp på, dock inte Thatcher, Schwarzenegger och Madonna.

Några av de prestigefyllda mediapriserna hon fått under åren är Stora Journalistpriset, Expressens TV-geting, GT:s läsarpris och Aftonbladets TV-pris. Hon blev också utsedd till århundradets svenska kvinnliga tv-personlighet vid Aftonbladets tittaromröstning 1999.

Den 10 augusti 2008 gick hon i en debattartikel tillsammans med Kjell Dabrowski till hårt angrepp mot SVT som de menade slösade bort licensbetalarnas pengar. De presenterade även en lista med 10 förslag på förbättringar.[2]

Den 3 oktober 2009 var hon huvudperson i TV-programmet Här är ditt liv som sänds på Sveriges Television.

Sedan 2008 är Lundberg Dabrowski professor i tv-produktion på Stockholms dramatiska högskola (tidigare Dramatiska Institutet). I april 2012 valdes hon till ordförande i Publicistklubben, och satt på posten till 2014.

Lundberg Dabrowski har påtalat den åldersdiskriminering av kvinnor som sker i TV-branschen.[3]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Stina Dabrowski möter sju kvinnor (1993)
  • Stinas möten (2006)
  • Stina om Stina och konsten att intervjua (2011)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]