Hoppa till innehållet

Stockholm Resilience Centre

Från Wikipedia
Chefen för Stockholm Resilience Centre, Line Gordon, talar i Kungsträdgården i Stockholm under klimatdemonstrationen Fridays for Future den 27 september 2019.

Stockholm Resilience Centre är ett internationellt forskningscenter vid Stockholms universitet, i samarbete med Beijer Institute of Ecological Economics, vilken inbegriper olika discipliner såsom hållbar utveckling. Den grundades 2007.[1]av professor Carl Folke och professor Johan Rockström. Föreståndare är sedan 2019 professor Line Gordon.

Stockholm Resilience Centre:s forskning är inriktad på miljö och hållbar utveckling med fokus på så kallade socialekologiska system, system där människa och natur studeras som en integrerad helhet. I fokus för forskningen står systemens resiliens, det vill säga deras förmåga att klara av störningar och förändringar, för att kunna fortsätta att utvecklas. Forskningsramverket Planetens gränser etablerades och uppdateras av centret.

Forskningen integrerar samhällsvetenskap, humaniora och naturvetenskap och har som mål[förklaring behövs] att bidra till en värld med bibehållen produktion av ekosystemtjänster och stärkt resiliens för mänsklig välfärd.[förklaring behövs]

Stockholm Resilience Centre innefattar ett masterprogram och en doktorandskola, samt håller fristående kurser, och har cirka 140 anställda.[1]

Centret ligger på Campus Albano. Centret var tidigare placerat på Kräftriket, i en byggnad som byggdes år 1911 och ritades av arkitekterna Ludwig Peterson och Rudolf Enblom.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”About us” (på engelska). www.stockholmresilience.org. 2 december 2007. https://www.stockholmresilience.org/about-us.html. Läst 16 februari 2023. 
  2. ^ ”Stockholm Resilience Centre #akademiskahus”. www.akademiskahus.se. https://www.akademiskahus.se/ditt-campus/stockholm/frescati/byggnader/stockholm-resilience-centre/. Läst 16 februari 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]