Stockholm Water Prize

Från Wikipedia
International Water Management Institute mottar priset från Carl XVI Gustaf år 2012.

Stockholm Water Prize är ett internationellt vattenmiljöpris som delas ut årligen av Stockholm Water Foundation och administreras av Stockholm International Water Institute[1] (SIWI). Priset kan ges till en forskare, organisation eller institution som genom vetenskaplig, teknisk forskning eller genom konkreta resultat lämnat ett väsentligt bidrag till bevarandet av världens vattenresurser.

Syftet med priset är att främja intresset för forskning och utveckling inom det globala vattenområdet genom att hedra framstående initiativ för att bevara jordens vattenresurser. Prissumman uppgår till 150 000 US-dollar.

Första priset delades ut 1991. En internationell nomineringskommitté bestående av nio personer utsedda av Kungliga Vetenskapsakademien överser prisnomineringarna. Vinnaren utses av Stockholm Water Foundations styrelse.

Pristagaren annonseras årligen på världsvattendagen den 22 mars. Den svenska kungen, Carl XVI Gustaf, är beskyddare av priset och överlämnar detta vid en högtidlig ceremoni i Stockholms stadshus i augusti/september under World Water Week in Stockholm.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]