Stockholms östra station

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholms östra
Stockholms östra vid Drottning Kristinas väg 2005-06-27-3.jpg
Ingången till Stockholms östra vid Drottning Kristinas väg.
Stationsinformation
Ort Stockholm
Öppnade 1884
Trafikeras av SL (tidigare: SJ och SRJ)
Trafiktyp Passagerartrafik
Kapacitet
Antal spår 6
Passagerare per år 23000 per vardag[1]
Förbindelser
Övriga trafikslag Tunnelbana (Tekniska högskolans station)
Regionbuss
Lokalbuss
Anslutande linjer Roslagsbanan
Läge
Koordinater 59°20′47″N 18°04′15″Ö / 59.34639°N 18.07083°Ö / 59.34639; 18.07083
Stationssignatur Öst
Light rail logo.jpg Stockholms Östra
Roslagsbanan Stockholms Östra 2014.jpg
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun
System Roslagsbanan
Kapacitet
Antal plattformar 2 st
Förbindelser
Linje  L27   L28   L29 
Anslutande linjer Bussar, Tunnelbana
Stationssignatur Öst
Föregående station  L27   L28   L29 
Universitetet
Efterföljande station  L27   L28   L29 
Terminus
Linjekarta
Stockhoms Ostra.jpg

Stockholms östra station (Öst), lokalt omnämnd som Östra station eller Östra, är en järnvägsstation i Stockholm och terminalpunkt för Roslagsbanan. Stationen ligger i anslutning till Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och tunnelbanestationen Tekniska högskolan.

Nuvarande situation[redigera | redigera wikitext]

Dagens Stockholms östra har en bangård med rangerings- och uppställningsspår, samt en vagnhall för lättare underhåll och tvätt. Det finns sex plattformsspår som är numrerade 2 till 7. Fram till 2015 låg spår 6 och 7 i en svag lutning ner mot gatuplan då det fram till 1960 fortsatte tvärs över Drottning Kristinas väg och Valhallavägen, ner till Engelbrektsplan. Denna sträcka trafikerades av Djursholmstågen och kallades Tåget i gatan. Numera ligger alla spår i samma plan.

I anslutning till stationen finns nedgången till tunnelbanestationen Tekniska högskolan, samt en bussterminal där man förutom innerstadsbussar även finner bussar till Roslagen. Dessa är linjerna 639 till Rimbo och Hallstavik, 670 till Vaxholm samt 676 till Norrtälje.

Stockholms östra har cirka 11 700 påstigande och ungefär lika många avstigande passagerage per vardag. Det gör stationen till den fjärde största järnvägsstationen i Stockholm (efter Centralen, Södra och Älvsjö).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stationsbyggnaden är belägen vid Valhallavägen 75-77. Nuvarande byggnad invigdes 1932 och ritades av arkitekten Albin Stark och inrymmer även trafikbolagets administration, idag Arriva och tidigare AB Roslagståg, AB Storstockholms Lokaltrafiks Järnvägar (SLJ) m.fl.. Den cirkulära entréhallen har takmålningar av Ewald Dahlskog och på andra våningen ligger en restaurang, med klassiska anor och en stark koppling till Djurgårdens IF, som i princip har inredningen kvar från 1930-talet.

1884 när bangårdsbyggandet började, tänkte bolaget placera stationsbyggnaden vid nuvarande Lill-Jans Plan, men Stockholms stads krav på utrymme för en "gränsboulevard", nuvarande Valhallavägen, tvingade upp järnvägsbyggarna på berget i "oländig terräng", 4 meter över den nivå, som den tilltänkta stationen skulle ha legat.

Innan nuvarande stationsbyggnad och bangård byggts, låg ett enkelt stationshus i trä, ungefär där Odengatan möter Valhallavägen, som blev ett nära 50-årigt provisorium.

Tidigare hade Stockholms östra även anslutning till det normalspåriga järnvägsnätet via ett förbindelsespår till Värtabanan; delar av banvallen kan fortfarande ses på spårets västra sida mellan då den kommer ut under den nybyggda tvätthallen och svänger av mot Albano.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Nutida fotografier[redigera | redigera wikitext]

Äldre fotografier[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fakta om SL och länet 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]