Medeltidsmuseet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stockholms medeltidsmuseum)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Medeltidsmuseets entré från Strömparterren, Norrbro, Stockholm.

Medeltidsmuseet, tidigare Stockholms medeltidsmuseum, är ett museum beläget på Helgeandsholmen i Stockholm, med uppgift att skildra Stockholms medeltida historia och samhällsliv.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Museet anlades i Riksgropen, här en bild från utgrävningarna, sommaren 1978.

Museet är beläget under Riksplan och Norrbro. I samband med ombyggnaden av Riksdagshuset under åren 1978–1983 planerades ursprungligen ett stort garage under Riksplan och arkeologiska undersökningar utfördes. Här uppstod den så kallade Riksgropen. För att bevara de arkeologiska fynden för eftervärlden och göra allt tillgängligt för allmänheten fick garageplanerna avskrivas, och istället beslöt man att göra ett museum på platsen.

Medeltidsmuseet byggdes upp av museichef Margareta Hallerdt. Konstnären Kerstin Rydh stod för formgivningen. Arkitekt var AOS Arkitekter genom Torbjörn Olsson. 1986 öppnade Stockholms medeltidsmuseum, som det först hette, och blev en stor publiksuccé. Samma år vann museet European Museum of the Year Award.

Medeltidsmuseet skildrar stadens uppkomst och medeltida utveckling och är uppbyggt kring några fasta fornlämningar, till exempel en del av stadsmuren från 1500-talets början, som grävdes fram vid arkeologiska undersökningar på Helgeandsholmen 1978-80. Utställningsytan är 1 750 m² och antalet utställda föremål är ca 850. Föremålen kommer från hela stadsområdet.

Den 15 juni 2007 stängde Medeltidsmuseet på Helgeandsholmen med anledning av att Norrbro skulle restaureras. Under tiden hade museet en tillfällig lokal i Kulturhuset. Den 24 januari 2010 öppnade Medeltidsmuseet åter sina portar på sin tidigare plats under Norrbro. Museet har renoverats och moderniserats.

Bilder, rekonstruerade miljöer[redigera | redigera wikitext]

Utställningsföremål[redigera | redigera wikitext]

Riddarholmsskeppet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Riddarholmsskeppet

Ett av museets förnämsta utställningsföremål är det över 20 meter långa Riddarholmsskeppet, ett senmedeltida fartyg som 1930 påträffades vid muddringsarbeten i Riddarholmskanalen utanför sydöstra Riddarholmen. Det var en av de medeltida "bondebåtar" som kom från Mälaren och Stockholms skärgård för att söka hamn vid Riddarholmen. De hade mast och segel och täckt för. Skeppet hade utrustats för Stockholms försvar under 1400-talets senare del.[1] Fyndet var den direkta anledningen till grundandet av Stadsmuseet i Stockholm och är stadsmuseets första registrerade arkeologiska föremål.[2] Fyndet betecknas som det kanske mest betydelsefulla, som gjorts inom Stockholms stads område.[3]

Stadsmuren[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Stockholms stadsmurar

En annan attraktion är en cirka 55 meter lång bit av Stockholms stadsmur som grävdes fram mellan 1978 och 1981 i samband med ombyggnaden för Riksdagshuset i Stockholm (se även Riksgropen). Fyndet av muren var den direkta anledningen till att grunda medeltidsmuseet.

Runstenar[redigera | redigera wikitext]

På museet finns runstenen Sö 274, som troligen ursprungligen stått i närheten av Slussen, samt en kopia av U 53, vars original sitter inmurad i en vägg i korsningen Prästgatan/Kåkbrinken i Gamla stan.

Bilder, utställningsföremål[redigera | redigera wikitext]

Svartbrödraklostret[redigera | redigera wikitext]

Museet förvaltar även två välvda källarrum bevarade från Svartbrödraklostrets byggnader i kvarteret Venus på Södra Benickebrinken 4 invid Österlånggatan i Gamla stan, vilka ursprungligen antas ha använts som härbärge för vägfarare.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]