Stockholmskällan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholmskällans logotyp.

Stockholmskällan är en omfattande databas med arkivmaterial relaterat till Stockholms historia, tillgängliggjord som en webbplats sedan 2006 och fritt tillgängligt för allmänheten.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Stockholmskällan drivs som ett så kallat ABM-projekt ("Arkiv, Bibliotek, Museum") inom Stockholms stad, med utbildningsförvaltningen som huvudansvarig, i samarbete med Stockholms stadsarkiv, Riksarkivet, Stockholms stadsbibliotek, Stockholms stadsmuseum, Stockholms spårvägsmuseum, Föreningen Stockholms Företagsminnen, Kungliga biblioteket och Utrednings- och statistikkontoret vilka bidrar med material. Beslutet att starta webbplatsen togs våren 2003, och webbplatsen hade premiär i februari 2006. Sedan år 2012 erbjuder Stockholms stadsmuseum ytterligare en söktjänst: Digitala Stadsmuseet.[1]

Material och målgrupp[redigera | redigera wikitext]

Stockholmskällans material kommer från institutionerna som driver webbplatsen. Materialet omfattar bland annat fotografier, kartor, litteratur, konstverk, ritningar, statistik, adresskalendrar och filmer. En lång rad publikationer kan läsas i fulltext.

I Stockholmskällans databas finns fotografier, arkivhandlingar, kartor, litteratur, filmer, musik, föremål, ritningar och mycket annat som på något sätt berättar om livet i Stockholm genom århundradena.[2] I första hand vänder sig webbplatsen till lärare och elever, där materialet är tänkt att användas i skolarbeten. I andra hand vänder sig webbplatsen till alla som är intresserade av Stockholms historia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Utveckling Stockholm: Sök i Stadsmuseets samlingar!
  2. ^ Stockholmskällans webbplats

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]