Stockholmsmässan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholmsmässans entré 2015.

Stockholmsmässan i Älvsjö är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 114 000 kvm utställningsyta och cirka 70 branschledande mässor per år. Stockholmsmässan står också värd för flera av världens stora medicinska kongresser. Stockholmsmässan ligger i stadsdelen Älvsjö i södra Stockholm.

Företaget ägs av Stockholms stad (50,4 %) och Stockholms Handelskammare (49,6 %). Varje år besöks Stockholmsmässan av drygt en miljon besökare, omsätter mellan 500 och 650 mnkr och mässans besökare, utställare och arrangörer bidrar årligen med cirka 3–4 miljarder kronor till näringslivet i Stockholmsregionen.[källa behövs]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sankt Eriks-Mässan
Sankt Eriks-Mässan, 1950-tal.

Idén att starta mässverksamhet i Stockholm fick bröderna Börje och Folke Claeson efter att ha varit ute på kontinenten och besökt olika mässor. Till en början hyrdes Kungliga tennishallen vid Storängsbotten och 1942 öppnade den första mässan.[1] Den nya verksamheten döptes efter Stockholms skyddshelgon till S:t Eriks-Mässan. Mässområdet låg strax norr om LidingövägenStorängsbotten. 1964 tog Stockholms stad och Stockholms Handelskammare över som ägare och Bengt Hult tillträder som verkställande direktör

Anläggningen i Älvsjö[redigera | redigera wikitext]

Hall C, 1998.

År 1966 insåg ledningen för S:t Eriks-Mässan att nödvändig expansionsmöjlighet saknades på Storängsbotten och man föreslog nyetablering på Järvafältet alternativt att flytta till Älvsjö. Här hade Stockholms stad förvärvat både Älvsjö gård och ett stort gärde som förr var Brännkyrkasjön. För ritningarna av A- och B-hall med en utställningsyta på 20 300 m² stod arkitektkontoret ELLT.[2]

Den 12 november 1966 togs det första spadtaget av dåvarande finansborgarråd i Stockholms stad, Per-Olof Hanson och den 2 november 1970 installerade sig mässpersonalen i de nya mässhallarna. Den 20 mars 1971 invigdes anläggningen i Älvsjö av kung Gustav VI Adolf. Vid denna tidpunkt uppstod i folkmun namnet Älvsjömässan vilket företaget aldrig hetat. 1976 bytte S:t Eriks-Mässan namn till Stockholmsmässan.[1] Året därpå arrangerades den första Antikmässan.

De första mässbyggnaderna hade formen av slutna, långsträckt industrihallar med överljus samt fasader i korrugerad plåt. Färgsättningen var tidstypisk: orange med blåa detaljer. Anläggningen har under åren byggts ut och om och de ursprungliga fasadplåtarna i orange är numera bytta till kassetter i aluminiumfärg vilket anses ge bebyggelsen en högre dignitet.[3]

Stockholmsmässan har idag 70 000 kvm utställningsyta och 76 konferensrum för allt från 30–30 000 personer. Vid mässbyggnaden finns 4 000 parkeringsplatser utomhus och i garage. Hösten 2006 invigdes Scandic Talk Hotel som ligger i direkt anslutning till mässan och har blivit dess kännetecken. Hotellet som har 19 våningar och totalt 248 rum är byggt för och ägs av Stockholmsmässan men drivs av Scandic Hotels. Byggnaden, som fått flera utmärkelser, ritades av Rosenbergs Arkitekter. Mässans ledning disponerar den närbelägna Älvsjö gård.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Scenprogram på Antikmässan.

Mässor

Mässor utgör den största delen av verksamheten med ett 70-tal mässor varje år. Det gör företaget till den i särklass största mässaktören i Norden. Mässorna drivs antingen i egen regi eller i samarbete med andra.

Några kända mässor är till exempel Allt för sjön, Formex, Nordiska Trädgårdar, Skydd, Stockholm Furniture & Light Fair, Nordbygg, Antikmässan och Sthlm Food & Wine (tidigare Mitt kök-mässan).

Kongresser

Stockholmsmässan är en av Europas största kongressanläggningar och har ett gott rykte i världen. Ett tydligt bevis för det är att Europas största kongress, ESC – The European Society of Cardiology Congress – har varit här fyra gånger med 25 000 delegater. Även diabeteskongressen EASD trivs i Stockholm. 2015 var de på Stockholmsmässan för fjärde gången med 16 000 delegater.

Mindre konferenser och mässor som hyr in sig i Stockholmsmässans lokaler, flera av dem återkommande, är en annan del av verksamheten.

Övriga evenemang

Många populära TV-evenemang har spelats in på Stockholmsmässan. Redan 1975 sändes Eurovision Song Contest och Melodifestivalen 1996 och 1999 hölls här. Sedan 2011 spelas Tevepriset Kristallen in från A-hallen och hösten 2015 sändes Idols fredagsfinaler från en uppbyggd studio i eventhallen. Victoriahallen har varit inspelningsplats för flera välgörenhetsgalor, bland annat Faddergalan. Stockholmsmässan är även en populär plats för företagsevent och fester.

Eventservice

Eventservice är det tredje affärsområdet och levererar främst monterutrustning och tjänster till utställare och arrangörer på Stockholmsmässan, men även externt som till exempel filmfestivalen i Cannes, FN-skrapan i New York och Operakällaren i Stockholm. 

Bilder mässanläggningen[redigera | redigera wikitext]

Bilder mässor (urval)[redigera | redigera wikitext]

Konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Siri Derkerts ristningar i betong.

Utanför mässområdet finns två betongelement med Siri Derkerts Ristningar i betong som även kan ses på Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Gran Tour är en platsspecifik skulpturgrupp för Stockholmsmässan av konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling. Konstverket är framtaget i samarbete med Stockholm konst och Stockholmsmässan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Stockholmsmässan: Verksamhet sedan 1942.
  2. ^ Bernhardsson, Siv (2003). Göran Söderström. red. Stockholm utanför tullarna: nittiosju stadsdelar i ytterstaden. Stockholm: Stockholmia förlag. sid. 259-260. Libris 9152550. ISBN 91-7031-132-3 
  3. ^ Bedoire, Fredric (2012) [1973]. Stockholms byggnader: arkitektur och stadsbild (5). Stockholm: Norstedt. sid. 359. Libris 12348272. ISBN 978-91-1-303652-6 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]