Stockholmsnatt (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholmsnatt
Genre Action/Drama
Regissör Staffan Hildebrand
Producent Hillar Loor
Manus Staffan Hildebrand
Skådespelare Paolo Roberto
Quincy Jones
Camilla Lundén
Originalmusik Bezerk
Karl Dyall
Produktionsbolag Defender AB
Premiär 1987
Speltid 47 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Stockholmsnatt är en svensk film från 1987 i regi av Staffan Hildebrand. Filmen gjordes på uppdrag av Televerkets kampanj "Stoppa sabbet". Filmen är baserad på en sann historia om den svenske boxaren Paolo Roberto; han och hans familj spelar sig själva i filmen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I och med sina italienska rötter upplever Paolo en identitetskris i det svenska samhället. Han influeras negativt av kung fu-filmer, vilket leder till att han utövade våld på oskyldiga människor i Stockholm. Filmen utspelar sig bland annat i Kungsträdgården, en vanligtvis folklig mötesplats som i filmen har ockuperats av våldsbenägna ungdomsgäng.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Under sent 1980-tal visades Stockholmsnatt på många skolor i syfte att avskräcka elever från att ta till våld som lösning på dispyter. Om fler ungdomar i den egentliga riskgruppen avskräcktes än inspirerades av den unge slagskämpen har diskuterats.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Hemvideoutgivning[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes på VHS 1987[1] och på DVD den 7 september 2005.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stockholmsnatt / en film av Staffan Hildebrand”. Svensk mediedatabas. 2 augusti 1987. http://smdb.kb.se/catalog/id/001380934. Läst 1 januari 2016. 
  2. ^ ””Stockholmsnatt” ut på dvd”. Svenska dagbladet. 11 augusti 2005. http://www.svd.se/stockholmsnatt-ut-pa-dvd. Läst 1 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]