Stone Island

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stone Island är ett italienskt designermärke som skapades 1982 av Massimo Osti som ett sidomärke till C.P Company.

Det som brukar känneteckna ett Stone Island-plagg är dess märke bestående av en kompasstjärna som oftast är avtagbar och sitter på vänsterärmens övre del. Det finns också ett par jackor med Stone Island-märket där märket är helt i vitt, svart eller rött och det brukar vara på mer exklusiva och sällsynta modeller.

Bland alla årliga kollektioner brukar alltid en eller ett par jackor av exklusivare sort finnas med. Det kan röra sig om handmålade jackor, jackor som byter färg i olika temperaturer eller är gjorda i ovanliga material. Stone Island har en viss exklusivitet då en vanlig jacka kan kosta 4000 - 9000 kronor beroende på modell och materialet den är tillverkad av. Flera av jackorna tillverkas från början till slut i märkets egen anläggning i Ravarino i norra Italien.

Utmärkande jackor[redigera | redigera wikitext]

Reflective Jacket Denna jacka lanserades för första gången år 1991[källa behövs] och är idag en av Stone Islands "ikon-jackor". Reflective-jackan är gjord i ett mycket reflekterande tyg vars beläggning består av tusentals mikroprismor. Jackan reflekterar minsta möjliga ljuskälla såsom månljus etc.

Stainless Steel Denna jacka är en ovanlig modell där en tunnare jacka är täckt av aluminiumfolie liknande rostfritt stål.

Ghost-series Dessa jackor finns i färgerna rött, svart och vitt och sticker ut då det avtagbara märket är i samma färg som jackan. Ghost-serien är relativt ovanlig och dyker sällan upp i kollektionerna. Den senaste Ghost:en som ingick i en kollektion från Stone Island kom 2019.

Ice Jacket När temperaturen går ner så ändrar jackan färg. En av Stone Islands ikon-jackor.

Casual[redigera | redigera wikitext]

Stone Island är ett klädmärke som används inom casualkulturen, från början i Storbritannien men även i andra delar av Europa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]