Större husspindel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stor husspindel)
Hoppa till: navigering, sök
Större husspindel
Tegenaria atrica male01.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Palpkäkar
Chelicerata
Klass Spindeldjur
Arachnida
Ordning Spindlar
Araneae
Familj Trattspindlar
Agelenidae
Släkte Eratigena
Art Större husspindel
E. atrica
Vetenskapligt namn
§ Eratigena atrica
Auktor C. L. Koch, 1843
Utbredning
Karta över ungefärligt utbredningsområde
Karta över ungefärligt utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Större husspindel (Eratigena atrica) ingår i släktet (Eratigena)[1] i familjen trattspindlar (Agelenidae) och är nära släkt med luffarspindeln (Eratigena agrestis). Vuxna hanar kan hittas från juli till oktober, vuxna honor hittas året om. Arten förekommer naturligt i Turkiet samt hela Europa utom på Island. Den är dessutom introducerad art i områdena kring delstaterna West Virginia och Washington i USA.[2]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Större husspindel är en av Centraleuropas största spindelarter. Honor blir upp till 18,5 mm, hanar upp till 15 mm i kroppsstorlek. Benspannet är normalt upp till 45 mm, men kan bli upp till hela 75 mm. Färgen är vanligen mörkbrun med tre ljusare fläckar på huvuddelens ovansida. På bakkroppen har den en ljus mittlinje med sex större fläckar. Fläckarna är tydligare än hos den närbesläktade luffarspindeln. Benen har till skillnad från andra arter enhetlig färg. Honornas ben är upp till dubbelt så långa som kroppen, och hanarna kan till och med ha tre gånger så långa ben som kropp. På korta distanser kan spindeln komma upp till en en hastighet på 50 cm per sekund.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Dessa spindlar bygger generellt ett platt nät med en trattliknande boning i ena änden. Dessa nät kan bli relativt stora om de inte störs. När ett byte fastnar i nätet så rusar spindeln ut ur tratten och attackerar det.

Bett[redigera | redigera wikitext]

Spindeln är giftig men ofarlig för människor. Ett bett brukar som mest ge rodnad som symptom. Om man är allergisk kan dock större utslag förekomma.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Wiley Online Library”. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/zoj.12040/abstract. Läst 28 maj 2015. 
  2. ^ Platnick, Norman I. (2008). ”References for species Tegenaria atrica C. L. Koch, 1843” (på engelska). World Spider Catalog. American Museum of Natural History. http://research.amnh.org/oonopidae/catalog/references.php?id=21197. Läst 1 september 2012. 
  3. ^ ”Spindlar”. Anticimex. 2010. http://www.anticimex.com/se/Privat/Skadedjur/Skadedjurskategorier1/Andra-skadedjur1/Spindlar/. Läst 1 september 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]