Stor lysmask

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stor lysmask
Lampyris noctiluca.jpg
Stor lysmask, hona.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljLysmaskar
Lampyridae
SläkteLampyris
ArtL. noctiluca
Vetenskapligt namn
§ Lampyris noctiluca
AuktorLinné, 1767
Hitta fler artiklar om djur med
Hane till vänster, hona till höger.

Stor lysmask eller vanlig lysmask (Lampyris noctiluca) är en skalbagge i familjen lysmaskar. Den utmärker sig genom att bara hanen är bevingad.

Hanen är omkring 12 mm lång, med gråbruna täckvingar och grågul, i mitten mörkare halssköld. Ögonen är mycket stora. Den lyser själv endast svagt, men låter locka sig av skenet från en lampa att under de mörka augustikvällarna flyga in genom ett öppet fönster. Honans ansenligt starkare lysförmåga är alltså ett medel att locka till sig hanen. Honan, som är något större, saknar varje spår av vingar och är också gråbrun, utom på buksidan av bakkroppens sista leder, där en gul färg utmärker det område från vilket ljuset utstrålar. Detta område är begränsat till bukplåtarna av de 2 näst sista lederna. De lyser i sin helhet, men betydligt starkare från två runda fläckar på vardera leden, vilka börjar lysa först och slutar sist. Ljuset är till färgen gröngult, likt det som kommer från brinnande fosfor. Den lysande honan sitter vanligen stilla på ett gräsblad en bit ovanför marken och vrider på spetsen av bakkroppen så att ljuset inte skyms av gräsbladet.

Lysmasken är ganska vanlig på gräsbevuxna marker utanför skogsbryn i södra Sverige och förekommer även i sydvästra Finland. Mot norr blir den mindre vanlig, men förekommer åtminstone så långt norrut som Medelpad.

Den sexbenta larven, som till kroppsformen är ganska lik den vuxna honan, är svart med gula bakhörn på de platta lederna. Den lyser från samma delar som honan, fast mycket svagare. Dess föda utgörs av sniglar.

Dialektala namn[redigera | redigera wikitext]

Namn Trakt
Glismask Småland, Blekinge
Glisemark Skåne
Glysmask Västergötland
Lusmark Västergötland

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]