Större påfågelsspinnare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stor påfågelspinnare)
Hoppa till: navigering, sök
Stor påfågelsspinnare
Saturnia pyri.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljPåfågelsspinnare
Saturniidae
SläkteSaturnia
ArtStörre påfågelsspinnare
S. pyri
Vetenskapligt namn
§ Saturnia pyri
AuktorDenis & Schiffermüller, 1775
Saturnia pyri in Donetsk.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Större påfågelsspinnare (Saturnia pyri) är en fjäril i familjen påfågelsspinnare. Den hör till samma släkte som den mindre påfågelsspinnaren och arterna är ganska lika till utseendet, bland annat har båda brunaktiga till gråaktiga vingar med en framträdande ögonfläck på varje vinge, men större påfågelsspinnare blir som namnet antyder större än mindre påfågelsspinnare och arterna har även olika utbredning.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Större påfågelsspinnare har en vingbredd på upp till 14 centimeter, vilket gör den till den största fjärilen i Europa. Den mindre påfågelsspinnarens vingbredd är inte mer än 6-8 centimeter. Hanen kan skiljas från honan genom sina större antenner.

Den större påfågelsspinnarens larv är i det första stadiet knappt en halv centimeter lång men som fullväxt når den upp mot 120 millimeter. Den nykläcka larven är mörk, men blir sedan grön. På dess kropp finns små blå vårtor med svarta borst. När larven kommer in i det senare larvstadiet ändrar den färg och blir gulorange.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Större påfågelsspinnare finns i södra Europa och förekommer inte längre norrut än Frankrike. Den liknande mindre påfågelspinnaren finns däremot norrut till Skandinavien.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den större påfågelsspinnarens hona kan lägga upp till 200 ägg. Larver livnär sig på blad av olika lövträd och buskar, däribland valnöt, äpple, plommon, kastanj, bok, lönn och hassel. Förpuppningen sker på den nedre delen av stammen i en kokong.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]