Stor påfågelspinnare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stor påfågelspinnare
Saturnia pyri.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Familj Påfågelspinnare
Saturniidae
Släkte Saturnia
Art Stor påfågelspinnare
S. pyri
Vetenskapligt namn
§ Saturnia pyri
Auktor Denis & Schiffermüller, 1775
Saturnia pyri in Donetsk.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Stor påfågelspinnare (Saturnia pyri) är en fjäril i familjen påfågelspinnare. Den hör till samma släkte som den mindre påfågelspinnaren och arterna är ganska lika till utseendet, bland annat har båda brunaktiga till gråaktiga vingar med en framträdande ögonfläck på varje vinge, men stor påfågelspinnare blir som namnet antyder större än mindre påfågelspinnare och arterna har även olika utbredning.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Stor påfågelspinnare har en vingbredd på upp till 14 centimeter, vilket gör den till den största fjärilen i Europa. Den mindre påfågelspinnarens vingbredd är inte mer än 6-8 centimeter. Hanen kan skiljas från honan genom sina större antenner.

Den stora påfågelspinnarens larv är i det första stadiet knappt en halv centimeter lång men som fullväxt når den upp mot 120 millimeter. Den nykläcka larven är mörk, men blir sedan grön. På dess kropp finns små blå vårtor med svarta borst. När larven kommer in i det senare larvstadiet ändrar den färg och blir gulorange.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Stor påfågelspinnare finns i södra Europa och förekommer inte längre norrut än Frankrike. Den liknande mindre pågelspinnaren finns däremot norrut till Skandinavien.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den stora påfågelspinnarens hona kan lägga upp till 200 ägg. Larver livnär sig på blad av olika lövträd och buskar, däribland valnöt, äpple, plommon, kastanj, bok, lönn och hassel. Förpuppningen sker på den nedre delen av stammen i en kokong.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]