Stora Ängby

Stora Ängby slott med sina stora lindträd.

Stora Ängby (även kallat Ängby Slott) är en herrgård och tidigare säteri i Norra Ängby i Bromma i Bromma socken i Stockholms kommun.

Historik

Stora Ängby, 1957.

Huvudbyggnaden är i karolinsk stil och har säteritak. Övervåningens inredning är från byggnadstiden. Sevärt är det vackra taket med stuckatur och den öppna spisen i stora salen samt målningarna i fönsterkornischerna och de vackra kakelugnarna.

Ängby slott byggdes under 1690-talet. Stora Ängby gård ägdes då av Baltzar Ehrenstolpe som köpt det av Johan Gabriel Stenbock. År 1765 köptes Stora Ängby av familjen Stierncrona (David Stierncrona (1715-1784)), som var son till förre ägaren, friherre Gabriel StierncronaÅkeshov, och som ägde gården till år 1857.

Stora Ängby med dess 156 hektar mark köptes 1904 av Stockholms stad för 100.000 kr.[1] Jordbruk bedrevs till 1932 då marken uppläts för byggandet av småstugor. Det resulterade i stadsdelarna Norra och Södra Ängby. Huvudbyggnaden restaurerades 1956 efter en tid av svårt förfall. Sedan dess förvaltas Ängby Slott av Stiftelsen Hemvärnsgården Stora Ängby. Lokalerna utnyttjas av hemvärnet i Bromma, Bromma lottakår samt hyrs ut för privata fester.

De gamla husen kring Ängby slott

På höjden till norr om slottet ligger fatburen, Fatburen vid Stora Ängby, en gammal förrådsbyggnad från 1690-talet. Fatburen är delvis byggd av stockar från 1500-talet. Fatburen anses vara Stockholms äldsta träbyggnad.

Nedanför fatburen, på den plats där midsommarfirandet årligen äger rum, låg ladugården. Det tidigare stallet har restaurerats och är tillsammans med parken Björklunds hage idag en mycket uppskattad mötesplats för alla åldrar. Här finns olika aktiviteter för ungdomar och 4H-verksamhet.

I skogsbrynet norr om fatburen ligger Ladugårdskarlens torpstuga vid Stora Ängby. Det är en röd liten stuga från 1700-talet. Där bodde ladugårdskarlen. Huset används idag av personal verksamma i Björklunds hage. Utmed promenadvägen till vänster om slottet ligger den gamla smedjan. Den har under senare tid använts som förråd.

Vid Runstensvägen, nära Stora Ängby, står en runsten, Ängbystenen. Den står kvar på den plats där den restes på 1100-talet. Texten lyder: Udd lät resa stenen efter Björn, Ingrids fader. Han var Vides arvinge... .... Slutet av texten har vittrat bort. Udd var troligen Ingrids man och har ärvt gården efter hennes far Björn. Stenen restes troligen för att kungöra dessa arvsförhållanden. I närheten av stenen passerade förmodligen vägen till gården.[2]

Fotogalleri

Noter

Externa länkar

  • Wikimedia Commons har media som rör Stora Ängby.
  • Ängby i Carl Martin Rosenberg: Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige, Stockholm 1882-1883
  • Ängby i Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige i 7 band, Stockholm 1856-1870
  • Ängby Slott