Stora Essingens IP

Stora Essingens IP
Stora Essinge idrottsplats, okt 2020 01.jpg
Stora Essinge IP i oktober 2020
PlaceringStora Essingen, Sverige
Typidrottsplats
Invigd1940-talet

Stora Essingens IP är en idrottsplatsStora Essingen inom Kungsholmens stadsdelsområde i Stockholm. Huvudentrén är från Essingestråket nr 7.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ett område för ”idrottsändamål” (Y) avsattes under 1930-talet i stadsplanerna för Stora Essingen. Stadsplaneraren Thure Bergentz reserverade ett stort område söder om Essingetorget i ett kvarter som ursprungligen kallades Dansbanan.[1] I stadsdelens första stadsplan från 1923 hade dåvarande stadsplanedirektören Per Olof Hallman tänkt sig ett parkområde här, förmodligen med en framtida dansbana (därav kvartersnamnet).

Idrottsplatsen anlades under 1940-talet och blev en omtyckt mötesplats för Essingeborna och en plats för breddidrott främst för barn och unga. I början av 2000-talet uppfördes sex så kallade stadsradhus på idrottsplatsens nordvästra del. I samband med det upprustades även själva idrottsplatsen.[2] Efter upprustningen har Stora Essinge IP en fullstor konstgräsplan, en mindre konstgräsplan, samt ytor för friidrott. I ett nybyggt klubbhus finns omklädningsrum och domarrum. Anläggningen har strålkastarbelysning.[3]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]