Stora Nyckelviken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stora Nyckelviken i februari 2011.

Stora Nyckelviken är en herrgård vid Nyckelviken i Nacka socken i Nacka kommun belägen nära Saltsjön mellan Jarlaberg och Skuru. Herrgården uppfördes i mitten av 1700-talet av Herman Petersen och ägs idag av Nacka kommun. Stora Nyckelviken är klassat som byggnadsminne. På platsen har det legat en sjökrog från åtminstone 1600-talet.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

le Tonellier

Dagens huvudbyggnads mittparti byggdes på 1740-talet som sommarnöje åt Herman Petersen, förmögen direktör i Ostindiska kompaniet. Han lät även uppföra det gulmålade lusthuset och började anlägga en trädgård.

På 1760-talet byggdes den så kallade biljardflygel samt spegeldammen av den nya ägaren, Frankrikes ambassadör Louis Auguste le Tonellier de Breteuil. Mot väst flankeras huvudbyggnaden av två rödmålade flygelbyggnader, i det södra som sannolikt är från 1600-talet finns Nacka hembygdsmuseum, det norra är privatbostad. I slutet av huvudaxeln mot väst ligger det åttkantiga lusthuset, som är en av gårdens äldsta byggnader. År 1944 förvärvades Stora Nyckelviken av Nacka kommun i syfte att ge kommuninvånarna ett fritidsområde.

Omkring 400 meter väster om huvudbyggnaden vid Saltsjöns strand ligger Lilla Nyckelviken, också från 1700-talet.[1]

Natur[redigera | redigera wikitext]

Mellan huvudbyggnaden och lusthuset finns nyttoträdgård Nyckelvikens köksträdgård, som drivs av Nacka kommun. Avsikten är att visa hur man kan få ut det bästa möjliga av odlandet och samtidigt gynna miljön.[2]

Kulturlandskapet kring Stora Nyckelviken är sedan 1993 naturreservatet Nyckelviken. Reservatet är 134 hektar stort och sträcker sig ned till Saltsjön. Miljön är varierad med öppna ängar och skogslandskap. Bland annat finns ett flertal gamla ekar i området där kattugglor och skogsduvor har sina bon. I området finns också en skogstjärn och Trefaldighetskällan, som finns med på en karta från 1782.[3]

Ägarlängd[4] [5][redigera | redigera wikitext]

Stora Nyckelviken 1782.

Bilder, byggnader[redigera | redigera wikitext]

Bilder, interiör[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nyckelviken”. Nacka kommun. http://www.nacka.se/WEB/FRITID_NATUR/FRILUFTSLIVOCHMOTION/FRILUFTSOMRADEN/Sidor/nyckelviken.aspx. Läst 26 maj 2010. 
  2. ^ Informationsskylt på platsen
  3. ^ ”Nyckelviken”. Nacka kommun. http://www.nacka.se/web/fritid_natur/naturochparker/naturreservat/nyckelviken/Sidor/default.aspx. Läst 26 maj 2010. 
  4. ^ Forsstrand, Carl (1924). Nacka socken. sid. 106 ff 
  5. ^ Eric Ericsson (1968). Nackaboken 1968. sid. 46–55 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]