Stora Sjöfallets nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stora Sjöfallets nationalpark
Nationalpark
Vattenfallet Stora Sjöfallet
Vattenfallet Stora Sjöfallet
Land Sverige Sverige
Läge Lappland
 - koordinater 67°29′N 18°21′Ö / 67.483°N 18.350°Ö / 67.483; 18.350
Area 127 800 ha (urspr. 150 000)
Inrättad 1909
GeoNames 2672533
Stora Sjöfallets läge i Norrbottens län
Red pog.svg
Stora Sjöfallets läge i Norrbottens län

Stora Sjöfallets nationalpark (Stuor Muorkke på lulesamiska) är en nationalpark i Gällivare och Jokkmokks kommuner i Lappland. Parken gränsar i väster mot Sareks nationalpark och i öster mot naturreservatet Sjaunja. I väster ligger det stora Akkamassivet och i norr den långa bergssträckningen Kallaktjåkko som gränsar till Teusadalen. Stora Sjöfallet ingår i världsarvet Laponia.

Den reglerade sjön Akkajaure sträcker sig genom större delen av området. Området norr om Akkajaure ligger inom Gällivare kommun, medan den mest besökta delen av nationalparken söder om Akkajaure tillhör Jokkmokks socken (tidigare Porjus socken) i Jokkmokks kommun. Vattenfallet Stora Sjöfallet, som en gång ansågs vara ett av de mest magnifika i Europa, men som idag bara undantagsvis har ett någorlunda högt vattenflöde, ligger nära Vietas nedanför Akkajaures utlopp i söder och var det huvudsakliga skälet till att området avsattes som nationalpark 1909.

I samband med byggandet av Suorvadammen anlades en väg (kallad "Vägen västerut", efter en vid byggtiden populär TV-serie[källa behövs]) som sträcker sig genom en stor del av nationalparken. Det förekommer även påverkan i form av grusbankar, kraftledningar och vid Suorvadammen ett vindkraftverk.

På grund av dessa och andra ingrepp har Stora Sjöfallets nationalparksstatus ifrågasatts (det kan dock tilläggas att de berörda områdena i parkens centrala del inte längre ingår i nationalparken).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]