Storbritanniens regering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brittiska regeringens vapen (i England, Wales och Nordirland).
Brittiska regeringens vapen (i Skottland).

Storbritanniens regering (engelska: Her Majesty’s Government ’Hennes Majestäts regering’) är i praktiken den verkställande makten i Storbritannien, även om den formellt förs i monarkens namn.

Sammansättning[redigera | redigera wikitext]

Regeringen (Government) består av cirka 100 personer som vanligtvis alla är ledamöter av parlamentet. Flertalet har säte i underhuset, men några återfinns också i överhuset. Regeringens ledamöter är såväl individuellt som kollektivt ansvariga inför underhuset. Utöver kabinettsmedlemmarna ingår även biträdande departementschefer som benämns minister of state, understatssekreterare (Parliamentary Under-Secretary of State) och kronjurister såsom Attorney General i regeringen.

Kabinettet[redigera | redigera wikitext]

Regeringens inre kärna kallas kabinettet (engelska: Cabinet of the United Kingdom), och motsvaras i Sverige av regeringen. Kabinettet består av 22 personer och sammanträder i premiärministerns tjänstebostad och kontor (på 10 Downing Street i London) varje vecka. Förutom premiärministern ingår departementschefer som innehar titeln Secretary of State (förutom finansministern som benämns Chancellor of the Exchequer) och ytterligare några politiska ämbetsmän, till exempel över- och underhusledarna.

Ledning[redigera | redigera wikitext]

Regeringen leds av premiärministern som utses av monarken, som av sedvana är ledaren för majoriteten i underhuset. Övriga ministrar utses av monarken på förslag av premiärministern. I nuvarande regering finns även två biträdande premiärministrar, där den ena innehar titeln Deputy Prime Minister och den andra First Secretary of State. Dessa poster har tidvis varit vakanta, och aldrig tidigare innehafts av olika personer samtidigt.

Lista över Storbritanniens regeringar sedan 1979[redigera | redigera wikitext]

Regering Från Till Premiärminister Parti(er)
Thatcher I 1979 1983 Margaret Thatcher Konservativa
Thatcher II 1983 1987 Margaret Thatcher Konservativa
Thatcher III 1987 1990 Margaret Thatcher Konservativa
Major I 1990 1992 John Major Konservativa
Major II 1992 1997 John Major Konservativa
Blair I 1997 2001 Tony Blair Labourpartiet
Blair II 2001 2005 Tony Blair Labourpartiet
Blair III 2005 2007 Tony Blair Labourpartiet
Brown 2007 2010 Gordon Brown Labourpartiet
Cameron I 2010 2015 David Cameron Konservativa, Liberaldemokraterna
Cameron II 2015 2016 David Cameron Konservativa
May 2016 Theresa May Konservativa

Se även[redigera | redigera wikitext]