Storbritanniens regering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brittiska regeringens vapen (i England, Wales och Nordirland).
Brittiska regeringens vapen (i Skottland).

Storbritanniens regering (engelska: Her Majesty’s Government ’Hennes Majestäts regering’) är i praktiken den verkställande makten i Storbritannien, även om den formellt förs i monarkens namn.

Sammansättning[redigera | redigera wikitext]

Regeringen (Government) består av cirka 100 personer som vanligtvis alla är ledamöter av parlamentet. Flertalet har säte i underhuset, men några återfinns också i överhuset. Regeringens ledamöter är såväl individuellt som kollektivt ansvariga inför underhuset. Utöver kabinettsmedlemmarna ingår även biträdande departementschefer som benämns minister of state, understatssekreterare (Parliamentary Under-Secretary of State) och kronjurister såsom Attorney General i regeringen.

Kabinettet[redigera | redigera wikitext]

Regeringens inre kärna kallas kabinettet (engelska: Cabinet of the United Kingdom), och motsvaras i Sverige av regeringen. Kabinettet utgör samtidigt ett utskott inom monarkens officiella råd, Privy Council, inom vilket formellt monarkens beslut fattas. Kabinettet består av 22 personer och sammanträder i premiärministerns tjänstebostad och kontor (på 10 Downing Street i London) varje vecka. Förutom premiärministern ingår de viktigaste departementscheferna som innehar titeln Secretary of State (förutom finansministern som benämns Chancellor of the Exchequer) och ytterligare några politiska ämbetsmän, till exempel över- och underhusledarna.

Ledning[redigera | redigera wikitext]

Regeringen leds av premiärministern som utses av monarken, som av sedvana är ledaren för majoriteten i underhuset. Övriga ministrar utses av monarken på förslag av premiärministern. Detta gäller även för ministrarna utanför kabinettet, vilka i viss mån kan jämföras med generaldirektörer i Sverige. Det kan även utses en biträdande premiärminister och denne brukar samtidigt vara First Secretary of State. I David Camerons första regering besattes dessa två poster av två olika personer, men så har det inte varit varken före eller efter den regeringen.

Lista över Storbritanniens regeringar sedan 1979[redigera | redigera wikitext]

Regering Från Till Premiärminister Parti(er)
Thatcher I 1979 1983 Margaret Thatcher Konservativa
Thatcher II 1983 1987 Margaret Thatcher Konservativa
Thatcher III 1987 1990 Margaret Thatcher Konservativa
Major I 1990 1992 John Major Konservativa
Major II 1992 1997 John Major Konservativa
Blair I 1997 2001 Tony Blair Labourpartiet
Blair II 2001 2005 Tony Blair Labourpartiet
Blair III 2005 2007 Tony Blair Labourpartiet
Brown 2007 2010 Gordon Brown Labourpartiet
Cameron I 2010 2015 David Cameron Konservativa, Liberaldemokraterna
Cameron II 2015 2016 David Cameron Konservativa
May 2016 Theresa May Konservativa

Se även[redigera | redigera wikitext]