Storkök

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett storkök är hela produktionsdelen i ett storhushåll. Det är lokaler från varuintag till utlämning eller servering. De är avsedda för tillagning av ett fåtal maträtter till många människor samtidigt. Det som framförallt skiljer storköket från det vanliga köket eller ett mindre restaurangkök är att lösa kokkärl sällan används.

Storkök kan indelas i tillagningskök, som lagar mat från alla typer av råvaror, respektive mottagningskök, som tar emot mat från tillagningskök och som i vissa fall tillagar ris, potatis, pasta och grönsaker.

I storköket används till exempel stekbord i stället för stekpannor och kokgrytorna har inbyggd uppvärmning och ofta även inbyggd omrörare. Storkök är en lokal som omfattas av livsmedelslagstiftningen. Hit räknas varumottagning, lagerrum, matsal, personalutrymmen och andra biutrymmen som har betydelse för livsmedelshygienen.[1] Personal i storkök använder vanligen lämpliga arbetskläder, vilket inkluderar ett hygieniskt förkläde. Personal i storkök har arbetstitlar som köksbiträde, kokerska och husmor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Storkök”. Nationalencyklopedin (inloggning krävs). http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/stork%C3%B6k. Läst 1 november 2010.