Storleksordning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För liknande betydelser, se Magnitud.

En storleksordning eller magnitud är en approximativ gruppering av storheter, där grupperna skiljer sig åt med en viss faktor, och används när skillnaden mellan omfattningen eller storleken av olika företeelser är väldigt stor. Begreppet magnitud har fått särskilda betydelser inom astronomi och seismologi.

Ofta används faktorn 10, men även andra faktorer förekommer.

I riskanalyser anges storleksordning hos olika händelser, till exempel antal döda i en olycka[1] eller möjligt övertryck vid en gasexplosion[2], där händelsernas omfattning eller konsekvens rangordnas logaritmiskt efter om till exempel antal döda, eller trycket i bar, är mellan 1 och 10, mellan 10 och 100 eller mellan 100 och 1000. Två händelser som är av samma storleksordning har en omfattning eller storlek som skiljer sig med mindre än en viss faktor, vanligen tio.

Surhet hos en lösning anges normalt med pH-värdet, där en lösning med pH=6 har tio gånger lägre vätejonaktivitet än en lösning med pH=5. Två lösningar med pH 5 respektive 5.5 kan sägas ha samma storleksordning hos sin vätejonaktivitet trots att aktiviteten är cirka 3 gånger större hos lösningen med pH=5.

Vid angivande av storlek för jordbävningar enligt momentmagnitudskalan så är för en jordbävning med magnituden 6 mängden utlöst energi gånger större än för en jordbävning med magnituden 5. En jordbävning med magnituden 6,2 kan sägas vara "en storleksordning större" än en med magnituden 5,2. Den med magnitud 6,2 kan sägas vara "i samma storleksordning" som en med magnituden 6,7 trots att den senare har cirka 6 gånger större utlöst energimängd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]