Stormähren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stormähren

833–900-talet


Stormährens utbredning under Svatopluk I.
Stormährens utbredning under Svatopluk I.
Huvudstad


Religion Kristendom
Bildades 833


Upphörde 900-talet


Idag del av Tjeckien, Slovakien, Ungern, Tyskland, Beskiderna, Österrike, Slovenien, Kroatien, Ukraina, Serbien

Stormähren var ett västslaviskt rike i Centraleuropa som existerade från år 833 till början av 900-talet. Stormähren inkluderade förutom dagens Mähren även Böhmen, Slovakien, Ungern, Sachsen, Schlesien, Beskiderna delar av Österrike, Slovenien och Kroatien, områden i västra Ukraina och norra Serbien under storhetstiden under kung Svatopluk I makt.

Stormähren grundades av Mojmir I år 833 som även kristnade landet. Stormähren nådde sin största utsträckning under Svatopluk I men försvagades av inbördeskrig för att sedan falla för ungerska och frankiska trupper i början av 900-talet.

Stormährens kulturella arv finns bevarat än idag. Det var i Stormähren som det glagolitiska alfabetet kom att användas först i en större utbredning, även om det inte fick någon djupare historisk betydelse då riket snart tvingades övergå till det latinska alfabetet efter att ha ställt sig under de katolska karolingernas beskydd. Stormähren fick även betydelse för tjecker och slovaker i deras frihetssträvan under 1800-talet.