Sträusschen

Från Wikipedia

Sträusschen, även Sträußchen (Buketter), opus 15, är en vals av Johann Strauss den yngre.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund till valsens uppkomst härrör från konkurrenskampen mellan Johann Strauss den äldre och Johann Strauss den yngre. Den senare kunde dock inhösta ytterligare publikintresse med verket. Den spelades första gången den 20 juli 1845 i samband med återinvigningen av den renoverade balsalen Zum goldenen Strauß, som låg i ett teaterhus beläget i stadsdelen Josefstadt i Wien.[1]

Bemötande[redigera | redigera wikitext]

Recensenten i "Sammler" skrev den 22 juli: "Med denna komposition [= "Sträusschen"] har den unge musikdirektören skänkt publiken en ny doftande bukett[a] från sin fantasi, och vilket bifall den inhöstade, stormande applåder som inte ville sluta förrän Strauss hade tagit om valspartiet fem gånger".

I "Theaterzeitung" den 23 juli omnämnde recensenten också valsen och menade: "Vi kan bara konstatera att det råder en sådan friskhet, originalitet och livlighet i valsen, en sådan schwung och rytmik att denna bukett av doftande valsblommor ovillkorligen ger upphov till dans eller bifall".

Liksom med de flesta av Strauss ungdomsverk föll den dock snabbt i glömska. Förläggaren Mechetti lät endast publicera klaverutdraget och orkesterpartituret är sedan länge förlorat. Senare versioner bygger på instrumentering från det befintliga klaverutdraget.

Idag spelas den då och då vid diverse konserter (företrädesvis Nyårskonserten från Wien).

Om valsen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 10 minuter och 45 sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[2]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ordlek på det tyska ordet "Strauß", eller "Strauss" som har tre betydelser: 1. Bukett - som Johann Strauss d.ä. ibland använde som signatur. 2. Struts - som Johann Strauss d.y. nyttjade som symbol och som smyckade ingången till fastigheten på Igelgasse. 3. Struts - som ingen i familjen använde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”STRAUSS II, J.: Edition - Vol. 33 CD”. STRAUSS II, J.: Edition - Vol. 33 CD. NaxosDirect. Arkiverad från originalet den 2009-05-05. https://web.archive.org/web/20090505182326/http://www.naxosdirect.com/title/8.223233. Läst 7 oktober 2008. 
  2. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (Sidan 88) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 2 på CD nr 33.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.