Strega

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Strega (på italienska Liquore Strega) är en italiensk örtlikör. Den tillverkas sedan 1860 av S.A. Distilleria Liquore Strega i Benevento i södra Italien. Den intensivt gula och söta likören har en särpräglad doft och smak, och är tänkt som avec (den dricks alltså normalt efter maten). Strega innehåller 40 % alkohol.

På italienska betyder Strega "häxa", och likören kallas ibland "the witch" i engelsktalande länder.

Innehåll och smak[redigera | redigera wikitext]

Strega liknar Galliano till färgen, men smaken och doften är mindre dominerad av anis. Receptet på Strega är hemligt, men likören sägs[enligt vem?] innehålla ett sjuttiotal ingredienser, däribland fänkål, mynta och saffran (vilket bidrar till den kraftigt gula färgen). Smaken och doften är mycket kraftig och särpräglad, varför Strega sällan ingår i drinkrecept. Däremot används den ibland till att smaksätta kakor, exempelvis torta caprese.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Italiens mest prestigefulla litteraturpris Premio Strega (Stregapriset), grundades 1947 av den dåvarande ägaren till Strega, Guido Alberti, tillsammans med dennes vänner Maria Bellonci och hennes man Goffredo.

I populärkulturen finns det gott om referenser till Strega i samband med berättelser om den italienska maffian.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Strega officiell webbplats (italienska, engelska)