Stridsfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om fordon ämnade för strid. För fordonsklassen stridsfordon (strf), se pansarskyttefordon.
Modernt stridsfordon bestående av en minskyddad terrängbil med kulspruta.
Pansarterrängbil 360 under en övning i Ystad 15 april 2015.

Stridsfordon är det samlingsbegrepp som används för alla typer av markfordon ämnade för deltagande i strid. Till exempel: stridsvagn, pansarskyttefordon och pansarbil. Flygande och sjögående fordon har egna samlingsbegrepp, till exempel: stridsflygplan, stridshelikopter och stridsfartyg.

Sedan slutet av 1970-talet har det även utvecklats en fordonstyp som i sig själv benämns stridsfordon. Det är i grunden ett pansarskyttefordon som försetts med så kraftig beväpning att det kan bekämpa andra pansrade fordon. (se Stridsfordon (pansarfordon))

Historia[redigera | redigera wikitext]

Antika stridsfordon[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Häststridsvagn.

De första stridsfordonen såg sannolikt dagens ljus i Irak cirka 2600 f.Kr. De var hästdragna stridsvagnar försedda med någon form av skydd och med plats för en kusk samt bågskyttar eller spjutbärare.

De moderna stridsfordonens utveckling[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Pansartåg § Historia, Pansarbil § Historia, och Stridsvagn § Historia.

Stridsfordonens moderna historia börjar med pansartåg, vilka uppkom redan under mitten av 1800-talet. Dessa var tåg som beväpnats och bepansrats för att kunna delta i strid, då deras påverkan på krig tog sin plats kom idén att förfinas och vid 1900-talets början kom man att bygga dedikerade pansartåg med kanontorn och eget pansarskytte. Vid 1900-talets början kom även pansarbilen vilket var nästa steg i utvecklingen av stridsfordon.

Vid första världskriget genomgick stridsfordonen en revolution under då Storbritannien satte in de första landskeppen som i syfte skulle bryta genom de tyska skyttegravssystemen. Dessa landskepp blev de första stridsvagnarna vilka i sin tur kom att leda utvecklingen av stridsfordon in i modern tid.

Under mellankrigstiden utvecklades de taktiska metoderna för hur stridsfordon kan användas på slagfältet och samordnas med andra vapensystem.[1] Under slutet av andra världskriget var stridsfordonen en avgörande del av de krigförandes arsenal. Utan stridsfordon kunde man generellt inte genomföra anfall i större skala utan fick anta en defensiv taktik.

Modern strid[redigera | redigera wikitext]

I modern strid finner man i huvudsak 2 typer av stridsfordon, stridsvagnar och pansarskyttefordon. (Andra stridsfordon finns men dessa är inte lika mångfaldiga.) Stridsvagnens huvuduppgift är att bekämpa fiendens stridsfordon medan pansarskyttefordonens huvuduppgift är att transportera trupp fram till anfallsmålet och därefter ge understöd.

Typer av stridsfordon[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Guderian, Heinz. Erinnerungen eines Soldaten