Strindbergs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strindbergs
Stindbergs.jpg
BakgrundSverige Stockholm
GenrePunk/britpop
År som aktiva19821985, 1988, 1993, 1994, 2009
SkivbolagMNW
ArtistsamarbetenKSMB, The Moderns, John Lenin
WebbplatsStrindbergs
Medlemmar
Johan Johansson
Janne Borgh
Robert Eriksson
Tidigare medlemmar
Pär "Attack" Lundström
Johan "Hugo" Carlén
Strindbergs live på Sticky Fingers, Göteborg 2012

Strindbergs är ett svenskt punk/britpop-band som var som mest aktivt mellan 1982 och 1985.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Strindbergs i originaluppsättning bestod av den före detta KSMB-trummisen Johan Johansson på gitarr och sång, den före detta Modernsbasisten Janne Borgh på bas och sång och Johan Carlén på trummor. Den sistnämnde slutade efter inspelningen av albumet Bombpartyt för att koncentrera sig på konststudier. Han ersattes av Pär "Attack" Lundström, som började spela med bandet under dess sista turné. Under den korta tid Strindbergs fanns hann de släppa tre album och tre singlar. Det första albumet Bibeln spelades in under sommaren 1983. Minialbumet Med Strindbergs ur tiden kom till som ett resultat av ett par dagars studiotid då en ny singel skulle spelas in, men istället hann gruppen göra en hel platta. Soundet på albumet är enklare och råare, och låter mer som bandet kunde låta live. Det sista albumet, Bombpartyt, spelades in ett halvår senare. På CD finns endast två samlingsskivor utgivna: Strindbergs (1990) och Släktklenoder (2005).

Dock fanns det lösa rykten om att Strindbergs kanske ska släppa tidigare outgivna låtar på skivbolaget Birdnest någon gång i framtiden. Bland de outgivna låtarna kan speciellt Svart och Rött, Från Västfronten intet nytt och 8000 meter över marken nämnas.

2009 återförenades bandet på Peace & Love-festivalen och på Kulturhusets tak[1] tillsammans med trummisen från Hellacopters, Robert Eriksson. Spelningarna blev så roliga att det blev repriser under 2010, två spelningar på Kulturhustaket och en på Ögir i Köping, och 2011 med en spelning på Kulturhustaket.

2012 var det internationellt Strindbergsår och bandet gjorde då ett fåtal exklusiva spelningar runt om i Sverige, bland annat på ett utsålt Nalen i Stockholm och på Sticky Fingers i Göteborg. Sättningen bestod av Johan Johansson, Janne Borgh samt återigen trummisen Robban Eriksson från Hellacopters. Bandet har sedan dess återkommande gjort enstaka spelningar med samma sättning.

Bandmedlemmar[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

  • 1982Kvasibarn/Trollbunden
  • 1983100 Sekunder/Mytomanen
  • 1984Italien/Vakna Dårar

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]