Strumpbyxfetischism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Strumpbyxfetischism är i grunden en mycket vanlig sexuell fetischism som gäller kvinnors strumpbyxor. Liksom med många andra fetischer märks den ofta redan under barndomen och/eller tonårstiden [1].

En strumpbyxfetischist har ofta också en fetisch för nylonstrumpor, som har samma unika silkeslena tunna karaktär, som associerar till kvinnlighet. Det faktum att många manliga fetischister föredrar strumpbyxor framför nylonstrumpor kan höra ihop med det faktumet att strumpbyxor, till skillnad från nylonstrumpor, faktisk kommer i direktkontakt med kvinnans genitalier och/eller kanske också för att strumpbyxor är det plagg mest kvinnor föredrar till kjol och klänningar. Grovt förenklat kan strumpbyxfetischism ta sig följande uttryck:

  • Ha på sig strumpbyxor, endera den kvinnliga eller manliga parten eller båda under den sexuella akten.
  • En manlig ”cross-dressing” (transa) i strumpbyxor när han är ensam.
  • Interagerande med strumpbyxor i någon form under sexuell aktivitet.
  • Observera/beundra kvinnor som bär strumpbyxor, och känna förhöjd upphetsning/beundran.

Speciellt för den unge fetischisten är att han ofta föredrar att ta på sig ett par strumpbyxor som han sett en specifik förebild, ”fetischobjekt”, bära, det kan vara en vän, mamma eller granne. Detta kan leda till att fetischisten stjäl, eller lånar strumpbyxor från strumplådor, tvättkorgar, strumpbyxor slängda i soptunnan, eller upphängda på tvättlinor[1].

Detta är långt mer vanligt under de tidiga åren av barndomen och tonårstiden, när en yngling som under sin uppväxt håller på att upptäcka sin sexualitet och, som inte ännu har mött flickor/flickvänner i sin egen ålder som är gammal nog för att ha börjat använda strumpbyxor och på så sätt kan ge honom hans önskade fetischobjekt.

Listan med undergrupper till strumpbyxfetischism är lång. Ett fåtal typiska exempel av underkategorier är: en fokusering på bestämda områden av kroppen hos personen som har på sig strumpbyxor, såsom nylonklädd ben som är en variant av benfetischism; ha på sig strumpbyxor tillsammans med andra specifika plagg, kjol, såsom byxor eller strumpbyxor. Andra undergrupper kan vara strumpbyxor i kombination med bestämda stilar/uniformer (sekreterarstil, flygvärdinnor, kvinnlig poliser, servitriser, grannflickan).

Fetischismen kan även handla om specifika strumpbyxtyper såsom tunna hela vägen till midjan, byxförstärkta, täckande, mönstrade eller specifika tjocklekar/deniers; bestämda varumärken eller förstärkningar (knäförstärkning, tåförstärkning), eller helt enkelt beundrare av gluteus i strumpbyxor (en mild typ av voyeurism), eller helt enkelt ha dem på sig för att man tycker att de är sköna att bära och inte av sexuella skäl.

Män i strumpbyxor[redigera | redigera wikitext]

Män som blir upptäckta med att ha på sig strumpbyxor som en fetisch, blir uteslutande klassade som en transvestiter av deras partners, familjer, jobbarkompisar och av samhället i sin helhet. Det är dock mer komplicerat än så. Det skall tilläggas att det finns många andra skäl till att män bär strumpbyxor än att han har en fetischism eller är transvestit. En man, som klär sig i strumpbyxor, kan vara djupt oroad och bekymrad över att bli klassad som homosexuell eller transsexuell. Detta gör att han vill hålla sin fetischism privat och lägger mycket energi för att dölja den för sin fru, flickvän eller partner, vilket i få fall kan leda till att hans från början milda fetischism växer i styrka tills han tappar kontrollen.

Undersökningar visar att män som vågar berätta för sin partner om sin fetisch får ett starkt förhållande mannen tar ofta en undergiven roll. Tar förhållandet slut beror det oftast på att kvinnan inte kan acceptera mannens fetisch.


Att ha på sig strumpbyxor kan därefter bli en missförstådd och mycket förstärkt fetisch. Det finns ett litet antal kvinnor som finner det stimulerande att bära strumpbyxor.

Den finns även män som gillar att ha på sig strumpbyxor för att de tycker om känslan av att ha dem emot kroppen, eller helt enkelt för att de är varma att ha när det är kallt. Detta har inget med fetischism att göra.

Slutligen måste det noteras att för de flesta män med en strumpbyxfetischism är det känslan av att ha strumpbyxan på sig tillräcklig och de har ingen avsikt av att ha på sig några andra kvinnliga objekt och skulle känna sig kränkta av att bli stämplade som ”transvestiter”.

Även kallat trana i vissa sammanhang.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Psychology today "Fetishism" 24 Oct 2005, Betty Sanchez et. al.