Strumpbyxor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strumpbyxor
Kvinna iförd strumpbyxor
Kvinna iförd strumpbyxor
Klädesplagg
TypBenkläder, damunderkläder
MaterialNylon, elastan, lycra, bomull
TillverkareAristoc, Cervin, Cette, Charnos, Falke, Fiore, Gerbe, Gio Stockings, Oroblu, Pretty Polly, Wolford

Strumpbyxor är ett underplagg bestående av långa strumpor som upptill är utformade som en elastisk byxa[1] med midjeresår. Materialet kan vara till exempel elastan, lycra eller nylon, men även bomull. Kombinationer av materialen förekommer. Nylon-, elastan- och lycrastrumpbyxors tunnhet mäts i enheten denier (den).

Strumpbyxor kombineras ofta med klänning eller kjol. Det är dock även vanligt att bära strumpbyxor under byxor, såväl vanliga långbyxor som capribyxor eller shorts.

Strumpbyxor kan vidare vara ett rent värmande plagg, motsvarande långkalsonger. Man kan kombinera en tröja med grövre, stickade strumpbyxor som en bekväm lek- eller mysklädsel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Strumpbyxor av typen "kalasbyxor".
Kvinna iförd strumpbyxor.

På 1920-talet blev kjolarnas längd tillräckligt korta för att visa ett stycke av kvinnors ben och det klädesplagg som täckte dessa var uteslutande strumpor gjorda av silke eller konstsilke (mer känt som rayon). Även långt tidigare hade dock kvinnor burit silkesstrumpor. Ett nytt revolutionerande material kom dock 1939 som fick namnet nylon.

De allra första strumpbyxorna tillverkades 1956. Ursprungligen var strumpbyxorna, som då kallades "kalasbyxor", ett plagg för små flickor medan vuxna kvinnor bar nylonstrumpor. Från omkring 1967 blev dock strumpbyxorna vanligare även bland kvinnor i Sverige, bland annat därför att kort-korta minikjolarna gjorde att strumpebanden syntes, om man använde vanliga nylonstrumpor. Därmed började strumpebandshållare och gördel bli mindre vanliga.

Under 1990-talet minskade strumpbyxans användning delvis, men fortsatte att användas vid fest och på många arbetsplatser. Strumpbyxan försvann heller aldrig som vardagsplagg och har alltid funnits i Paris modesalonger. Under 2000-talet har strumpbyxor fått något av en renässans. Det gäller inte minst något grövre strumpbyxor, inte minst svarta i polyamid eller lycra som blivit mycket vanliga.

Tjocklek[redigera | redigera wikitext]

Nylonstrumpbyxors tjocklek mäts i enheten denier, förkortat "den", vilket är ett mått på trådens vikt. Extremt tunna, i princip helt transparenta, strumpbyxor finns i upp till 15 den. Normaltunna strumpbyxor brukar vara runt 20 den, medan 30 - 40 den räknas som halvgenomskinlig. Strumpbyxor över 60 den räknas som täckande (opaque).

Strumpbyxor med supportfunktion[redigera | redigera wikitext]

Stödstrumpbyxor förebygger svullnad och trötta ben vid regelbundet användande. De används oftast av dem som arbetar mycket stående eller vid flygresor.

Med extra stöd som controltop eller controlslip hjälper strumpbyxorna till att forma figuren och hålla in mage och rumpa. Det hjälper figuren för stunden och fungerar som en byxgördel.

Fördelar och nackdelar[redigera | redigera wikitext]

Vid kall väderlek hjälper ett par strumpbyxor till att hålla benen varma. Kalla dagar minskar strumpbyxor uttorkning av huden på benen.[källa behövs]

Strumpbyxor döljer färgvariationer, ärr, blemmor, missprydande hårväxt och blodkärl, vilket ger benen ett jämnare, slätare och ett mer attraktivt utseende. Strumpbyxor, speciellt i mörka färger, ger benen en illusion av att vara lite smalare. En annan fördel är att strumpbyxor torkar mycket fort om de blir blöta, vilket är en fördel om man inte kan byta kläder efter en regnskur.

Nackdelarna är få, men det som alltid varit ett problem är att det kan gå maskor i strumpan, även om strumpans kvalitet har blivit bättre. Dessa maskor blir framför allt framträdande då man har mörka strumpor mot ljusa ben. Maskorna har ett typiskt stegliknande utseende.

Övrig användning[redigera | redigera wikitext]

Även om de är mycket ovanliga, finns det strumpbyxor för män och en del män använder strumpbyxor som ett extra värmande lager under byxorna. Under 1990-talet började ett antal tillverkare att göra strumpbyxor speciellt för män. Ett tidigt exempel är Wolford som tog fram sina "waist socks". Andra tillverkare av strumpbyxor för män är G. Lieberman & Sons med varumärket Comfilon, som gör strumpbyxor till sportutövare. År 2002 kom så tyska Levee men sina unisex strumpbyxor, WoMan. Sedan dess har flera mindre strumpbyxtillverkare slagit sig in på marknaden för strumpbyxor för män. Bland de stora strumptillverkarna har det välrenommerade franska bolaget Gerbe från och med 2006 lanserat en mångsidig strumpbyxkollektion för män.

I sportsammanhang används tights, som påminner något om strumpbyxor, främst vid dykning och hästsport. Dykare använder dem tillsammans med torrdräkt och inom ridsporten används de för att lättare få på sig ridstövlar och ridbyxor. Det förekommer även hos vandrare för att undvika skav.

Strumpbyxor används även som skydd mot fästingar[2] och andra organismer som suger blod eller vållar annat obehag (iglar, sandmyggor, kubmaneter...).[3][4][5][6] De kan också användas till konstruktion av fällor för exempelvis sandmyggor.[7]

Strumpbyxor användes förr av rånare som satte ett av strumpbyxans ben över sitt huvud som mask. Strumpbyxan förändrar ansiktet totalt och gör rånaren omöjlig att känna igen samtidigt som rånaren kan se, andas och prata normalt igenom den. Strumpbyxor är också ett populärt mordvapen i detektivromaner, då de används för att strypa offret.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”strumpbyxor - Uppslagsverk”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/strumpbyxor. Läst 27 augusti 2020. 
  2. ^ Creek Stewart, 2016, Survival Hacks: Over 200 Ways to Use Everyday Items for Wilderness Survival, sid. 13. ISBN 9781440593345
  3. ^ Jerome Goddard (1989), Ticks and Tickborne Diseases Affecting Military Personell, sid. 30.
  4. ^ Tim Blangger, Pantyhose fight sand, fleas in Iraq, Chicago Tribune, 2003-04-13.
  5. ^ April Pulley Sayre, 1998, Australia, ISBN 0-7613-3007-0, sid. 35.
  6. ^ Deadliest Creature: Sea Wasp (Marine Stinger) på Extreme Science
  7. ^ United States Air Force Guide to Operational Surveillance of Medically Important Vectors and Pests, "Operational Entomology" (2006), sid. 53.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]