Strumpor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”strumpa” leder hit. För tecknet på hästar, se Strumpa (häst).
Strumpor, eller sockor, i olika färger.
Sockor burna på fötterna.

Strumpor är en typ av benkläder som funnits sedan medeltiden. Från början användes linne, silke och ull, ibland även läder, till material.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sin nuvarande utformning fick strumporna i huvudsak på 1700-talet. Dessförinnan hade man strumpor av tyg eller skinn (i Hälsingland användes sådana av allmogen ännu vid mitten av 1800-talet) eller också virade man helt enkelt "fotlappar" om fötterna och "bensvep" om benen, de sistnämnda eventuellt kompletterade med nålbundna sockor på fötterna.[1]

För damer kom hudfärgade strumpor av konstsilke på 1880-talet. Nätstrumpor kom under 1800-talets sista decennium, medan sömlösa inte dök upp förrän 1923. Damstrumpor i nylon lanserades 1939, i stretchig crêpenylon 1956 och av lycra 1959. Sockor brukar man oftast kalla tjockare, kortare eller stickade strumpor. Billiga grovt maskinstickade sockor som inte är formade för vrist och häl, brukar kallas tubsockor. En trend som återkommit är tåstrumpor, en typ av sockor som likt fingervantar förutom själva foten klär tårna var för sig.

Olika sorters strumpor[redigera | redigera wikitext]

Gustav II Adolfs strumpor, stickade i vitt silke och fodrade med vit taft. Ca 1620 - Livrustkammaren

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1980.

Se även[redigera | redigera wikitext]