Stuart Hall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stuart Hall
Stuart Hall
Född3 februari 1932
Kingston, Brittiska Jamaica
Död10 februari 2014 (82 år)
London, England
ForskningsområdeKulturvetenskap
Alma materMerton College (Oxford)
Influerad avKarl Marx, Antonio Gramsci, Raymond Williams, Louis Althusser, Michel Foucault

Stuart Hall, född 3 februari 1932 i Kingston, Jamaica, död 10 februari 2014 i London, Storbritannien,[1] var en jamaicansk-brittisk framträdande kulturteoretiker och sociolog, och var en av de tidiga deltagarna vid det inflytelserika Centre for Contemporary Cultural Studies vid Birmingham University.

Hall studerade vid Oxford University på 50-talet. Han var professor vid bland annat Open University och studerade bland annat kultur och media och utgick i mycket från Antonio Gramsci och dennes hegemoni-begrepp. Hall var medlem av Fabian Society och anhängare av deras frihetligt demokratiska socialism. Han var en av de ledande inom Nya vänstern i Storbritannien i början på 1960-talet och den förste chefredaktören för New Left Review. Utgående ifrån en tradition av marxistisk humanism var Hall en skarp kritiker av såväl Margaret Thatchers neokonservatism som Tony Blair och hans New Labour, som han ansåg saknar principer och grundläggande moral.

Halls artikel "Encoding / Decoding" publicerades 1973 och hade ett stort inflytande på cultural studies. Generellt ses uppsatsen som markant vändpunkt i Halls forskning. Uppsatsen tar upp utmaningar och antaganden om hur mediemeddelanden produceras, distribueras och konsumeras och föreslår en ny teori om kommunikation. Halls essä överklagar alla tre komponenter i masskommunikationsmodellen. Han hävdade i den att betydelsen inte bara är fast eller bestäms av avsändaren, att meddelandet aldrig är öppet och att publiken är inte en passiv mottagare. Till exempel, en dokumentärfilm om asylsökande som syftar till att ge en sympatisk grund av deras situation garanterar inte att publiken också kommer att tolka budskapet som sympatiskt. Även om dokumentärfilmen tar upp realistisk och berättande fakta måste den fortfarande kommunicera via ett "teckensystem" (de fonetiska-visuella tecken på TV) som samtidigt snedvrider producenternas avsikter och väcker motstridiga känslor i publiken. Det finns en förvrängning inbyggd i systemet, snarare än ett "misslyckande" av producenten eller betraktaren. Det finns en "brist på anpassning" hävdar Hall "mellan de två sidorna i det kommunikativa utbytet." Detta är mellan tidpunkten för produktionen av meddelandet ("Encoding") och tidpunkten för mottagning ("Decoding"). I "Encoding / Decoding" föreslår Hall att mediabudskapet tillfaller en förnuftig status bland annat genom sin performativa karaktär.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]