Studenten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För studentexamen och examensfestligheter i andra länder än Sverige samt i Sverige fram till 1968, se Studentexamen.
Studentmössa.
Studenter i Helsingborg går de traditionella sju varven kring statyn av Magnus StenbockStortorget efter utspringet från Terrasstrapporna.
Utspringet i Katedralskolan i Skara 2007.
Avhämtning. Släkt och vänner väntar på skolgården.
Studenter från Brännkyrka gymnasium firar med att åka flak, juni 2010.

Studenten är en vardaglig benämning på gymnasieskolornas avslutning i Sverige och festligheterna däromkring.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flera begrepp och symboler, bland annat själva begreppet "studenten", härstammar från tiden då gymnasieutbildningen i Sverige avslutades med studentexamen. Efter examen började festen. Vanligen bar pojkarna sin studentmössa den närmaste månaden, tills de ryckte in i lumpen. Den bars också till vardags av studenterna vid de akademiska lärosätena i Sverige.

Med omorganisationerna inom skolan under 60-talet försvann examen vid slutet av gymnasiet; den sista kullen studenter från de vanliga läroverken gick ut i maj 1968, vilket var planerat sedan tidigare. Examen fanns därefter endast kvar vid Komvux som då var en relativt blygsam verksamhet. Frånvaron av en verklig examen som anledning, tillsammans med den samtida revoltandan i det svenska samhället, gjorde att studentfirandet antog betydligt mindre proportioner. Under 1970-talet förekom inga större firanden. Sedan 1980-talet och särskilt efter gymnasiereformen på 1990-talet, då även yrkesförberedande utbildningar blev treåriga efter att tidigare ha varit tvååriga, samtidigt som det blev lättare att införskaffa större mängder av starka drycker, ökade dock studentfirandet och blev mer och mer offentligt, delvis lokaliserat till gator och torg.

Eftersom allt färre ungdomar i Sverige konfirmeras eller gör lumpen (så även före avskaffandet av den allmänna värnplikten) har i stället studentfirandet blivit tonårens viktigaste övergångsrit.

Studenten[redigera | redigera wikitext]

Firandet av studenten skiljer sig inom Sverige. Studenthändelserna inleds i april med mösspåtagning. Studenterna brukar också arrangera baler. På en studentbal är det vanligt att man klär upp sig. Klädkoden varierar. I skolan kan studentdagen innehålla en musikkonsert, utdelning av stipendier och andra priser. Studentavslutning i kyrkan förekommer. Ofta sjunger man avslutningsvis studentsången. På avslutningsdagen i maj eller i början av juni sjunger eleverna Studentsången. Därefter åker studenterna iväg från skolhuset/kyrkobyggnaden på flak efter traktorer eller på lastbilar genom orten. Massmedia har i studenttider uppmärksammat de olyckor som ibland inträffat.[1] Det är vanligt att studentmottagning arrangeras i hemmen för var och en elev.

Utspringet[redigera | redigera wikitext]

Studentavslutningen på skolan avslutats med en så kallad "utspringning", då studenterna lämnar skolan, precis som vid studentexamen fram till 1968. Utspringet sker ofta i ett tillstånd av glädjeyra med inslag av sång, dans, vinkande och ropande. Ofta sjungs "För vi har tagit studenten" till melodin av franska folksången "Marlbrough s'en va-t-en guerre". På skolgården uppvaktas studenterna av anhöriga och vänner.

Studentkortege och studenttåg[redigera | redigera wikitext]

På många håll ordnas studentkorteger eller studenttåg efter utspringet. Kortegen kan bestå av traktorer med släp, bil, motorcykel, lastbilar med studentflak. Ofta smyckas lastbilsflaken med björkris, ballonger och lakan med texter, slogans eller klassnamn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Regler för studentflak ses över efter olyckor”. Svenska Dagbladet. 7 juni 2007. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regler-for-studentflak-ses-over-efter-olyckor_235185.svd. Läst 10 juni 2011.