Studentpalatset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Studentpalatset, fasad mot Norrtullsgatan
Studentpalatset, gavelfasad

Studentpalatset är en byggnad vid Norrtullsgatan 2 intill Observatoriekullen i centrala Stockholm. Den restes på 1920-talet för Stockholms högskolas (föregångare till Stockholms universitet) juridiska och humanistiska fakulteter men erbjuder idag läsplatser och grupprum för studenter. Byggnaden är sedan 1993 statligt byggnadsminne.

Byggnad och arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Huset ritades av arkitekt Erik Lallerstedt och uppfördes åren 1925-1926 i nordisk klassicism. Uppdragsgivare var dåvarande Stockholms högskola (sedan år 1960 Stockholms universitet). Husets fasad har en hög rusticerande sockel, ytan däröver är avfärgad med röd slamfärg så att tegelstrukturen fortfarande är synlig. Gaveln är försett med fyra höga, vitslammade kolonner med korintiska kapitäl.

Entréns tre portar flankeras av fyra kolonner med skulpturer, utförda av Ivar Johnsson, som visar huvuden av fyra framstående personer från antikens Grekland. Dessa är från norr till söder: Sokrates, Platon, Aristoteles och Sofokles. Interiörerna utmärker sig av stuck och marmor med många klassicerande detaljer.

Byster vid entrén[redigera | redigera wikitext]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Studenpalatset

Huset planerades för att inhysa högskolans juridiska och den humanistiska fakultet, och kallades för Juridicum. Anläggningen har på senare år härbärgerat flera olika institutioner. Den sista universitetsinstitutionen som huserade i fastigheten var Kulturgeografiska institutionen, som lämnade huset 1997. 1998 invigdes Studentpalatset i sin nuvarande form efter ett initiativ från Stockholms universitet. Studentpalatset har läsplatser för studenter vid Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Karolinska institutet, Södertörns högskola och Handelshögskolan i Stockholm. Förutom de 290 platserna i tysta läsesalar finns det också 18 grupprum samt ett antal fria läsplatser och även en mindre caféverksamhet i anslutning till vaktmästeriet. Verksamheten på Studentpalatset bedrivs av Stockholms Studentkårers Centralorganisations dotterbolag SSCO Service AB på uppdrag av de ovan nämnda högskolorna. I Studentpalatset finns också Stockholms Studentkårers Centralorganisations kansli beläget.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]