Studieförbund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Entrén till Studieförbundet Vuxenskolan i Ulricehamn.
Ej att förväxla med studentförbund

Studieförbund är organisationer som ägnar sig åt folkbildning genom verksamhetsformerna studiecirklar, mötesserier, projekt och evenemang vars syfte är att bibringa deltagarna kunskap i ett brett perspektiv. Studieförbunden ingår vanligen i en folkrörelse tillsammans med sina huvudmän som delar deras ideologi och arrangerar kurser som passar dem som är engagerade i rörelsen.

Studieförbund i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Folkbildningsrådet listar 10 studieförbund i Sverige.[1]

Studieförbunden kallas ibland för "Sveriges största kulturarrangör".[2]:0m21s

Övriga studieförbund[redigera | redigera wikitext]

Studiecirklar och arrangemang[redigera | redigera wikitext]

Varje år genomför studieförbunden cirka 300 000 studiecirklar och når över två miljoner deltagare. De enskilt största ämnena är konst/musik/media, humaniora samt samhälls- och beteendevetenskap. Studiecirkeln, den lilla gruppen som lär tillsammans, är grunden i folkbildningen och ett pedagogiskt koncept som funnits i Sverige sedan strax efter sekelskiftet 1900.

Studieförbunden är tillsammans Sveriges största kulturarrangör. De 250 000 offentliga kulturprogram som arrangeras lockar varje år 15 miljoner besökare.

Inriktningar[redigera | redigera wikitext]

Studieförbunden, tidigare Folkbildningsförbundet, är studieförbundens intresseorganisation. Studieförbunden har profiler och inriktningar som präglas av de organisationer de samverkar med och av att de har sin tillhörighet i skilda delar av det civila samhället. ABF är sprunget ur arbetarrörelsen, Folkuniversitetet ur universitetens studerandeföreningar, Ibn Rushd ur den muslimska rörelsen, NBV ur nykterhetsrörelsen, Sensus ur den kristna kyrkan, Studiefrämjandet ur frilufts- och miljörörelsen, Studieförbundet Bilda ur den frikyrkliga rörelsen, Studieförbundet Vuxenskolan ur den liberala och landsbygdsrörelsen, Kulturens Bildningsverksamhet ur amatörkulturföreningar och Medborgarskolan grundades av dåvarande Högerpartiet.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Den Svenska staten delar årligen (2022) ut närmare två miljarder kronor i statsbidrag till studieförbunden.[3]

Granskningar av verksamheten[redigera | redigera wikitext]

I mars 2011 visade en granskning från Riksrevisionen brister i systemet för fördelning av bidrag till studieförbunden. Den visade även att uppföljning, utvärdering och kontroll av bidragen kunde förbättras.[4]

I september 2022 visade en granskning från Riksrevisionen omfattande brister i alla led i kontroll och uppföljning av statsbidragen till studieförbunden.[3] Riksrevisionen skrev att det fanns "tydliga indikationer på att statsbidraget går till annat än folkbildning", och att det i de flesta fall saknades dokumentation om hur studieförbunden kommit fram till ersättningarna och motiveringen bakom dem, samt att besluten om ersättning istället hade utgått från muntliga överenskommelser.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Folkbildningsrådet. ”Studieförbund” (HTML). Folkbildningsrådet. Arkiverad från originalet den 8 november 2014. https://web.archive.org/web/20141108052044/http://www.folkbildning.se/Studieforbund/. Läst 4 november 2014. 
  2. ^ [a b] Kulturnyheterna kl 18:18, 27 september 2022.
  3. ^ [a b c d] "Omfattande brister i kontrollen av statsbidrag till studieförbund", riksrevisionen.se, 27 september 2022.
  4. ^ ”Statens stöd till studieförbunden (RiR 2011:12)”. Arkiverad från originalet den 13 juli 2022. https://web.archive.org/web/20220713142102/https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2011/statens-stod-till-studieforbunden.html. Läst 27 september 2022.  riksrevisionen.se, 23 mars 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]