Studieförbund

Från Wikipedia
Entrén till Studieförbundet Vuxenskolan i Ulricehamn.

Studieförbund är organisationer som ägnar sig åt folkbildning genom verksamhetsformerna studiecirklar, mötesserier, projekt och arrangemang/evenemang vars syfte är att bibringa deltagarna kunskap i ett brett perspektiv. Studieförbunden ingår vanligen i en folkrörelse tillsammans med sina huvudmän som delar deras ideologi och arrangerar kurser som passar dem som är engagerade i rörelsen.

Studiecirklar och arrangemang

Varje år genomför studieförbunden cirka 300 000 studiecirklar och når över två miljoner deltagare. De enskilt största ämnena är konst/musik/media, humaniora samt samhälls- och beteendevetenskap. Studiecirkeln, den lilla gruppen som lär tillsammans, är grunden i folkbildningen och ett pedagogiskt koncept som funnits i Sverige sedan strax efter sekelskiftet 1900.

Studieförbunden är tillsammans Sveriges största kulturarrangör. De 250 000 publika kulturprogram som arrangeras lockar varje år 15 miljoner besökare.

Inriktningar

Studieförbunden, tidigare Folkbildningsförbundet, är studieförbundens intresseorganisation. Studieförbunden har profiler och inriktningar som präglas av de organisationer de samverkar med och av att de har sin tillhörighet i skilda delar av det civila samhället. ABF är sprunget ur arbetarrörelsen, Folkuniversitetet ur universitetens studerandeföreningar, Ibn Rushd ur den muslimska rörelsen, NBV ur nykterhetsrörelsen, Sensus ur den kristna kyrkan, Studiefrämjandet ur frilufts- och miljörörelsen, Studieförbundet Bilda ur den frikyrkliga rörelsen, Studieförbundet Vuxenskolan ur landsbygdsrörelsen, Kulturens Bildningsverksamhet ur amatörkulturföreningar och Medborgarskolan grundades av dåvarande Högerpartiet.

Studieförbund i Sverige

Folkbildningsrådet listar 10 studieförbund i Sverige.[1]

Övriga studieförbund

Externa länkar

Källor

  1. ^ Folkbildningsrådet. ”Studieförbund” (HTML). Folkbildningsrådet. http://www.folkbildning.se/Studieforbund/. Läst 4 november 2014.